Eläinlääkäri kertoo, mitkä koirarodut tulisi suojata vaatteilla pakkasella – nämä paikat paleltuvat herkimmin

Somekoira Jussi – Tavallisen totinen poika: "Joulukalenterista paljastui mustikkapiimää, eikä ollut edes piimäntai!" 0:34
KATSO MYÖS: Somen suloisin joulukalenteri? Pertti Perseilevän "perillinen" Jussi avaa luukut suvereenisti

Suomalaiset ovat tottuneet pukeutumaan eri sääolosuhteisiin, mutta tärkeää on myös muistaa suojata uskolliset ystävämme pakkasilta ja muilta talven haastavilta olosuhteilta.

Kun pakkanen paukkuu, pitää lenkeille muistaa pukea kunnolla vaatetta päälle, myös koiralle.

Ne rodut, joilla ei ole riittävästi alusvillaa tai peitinkarvaa pitää pukea pakkasella. Tärkeää on myös huomioida, että korvanlehdet ja häntä voivat paleltua herkästi, kertoo porvoolaisen Eläinklinikka Avecin eläinlääkäri Chita Wahlroos.

Paleltumisherkimmät paikat koirilla ovat myös niitä hankalimmin suojattavia, joten kovimmilla pakkasilla on syytä rajoittaa ulkoilun kestoa, jotta koira välttyy kivuliailta paleltumilta.

Luonnoneläimet ovat sopeutuneet tiettyihin olosuhteisiin Suomessa, pakkasiinkin, mutta meillä on Suomessa koirarotuja, jotka eivät pärjää kylmässä. Niille suosittelen pukemaan vaatetta päälle ja suojaamaan myös tassut.

Wahlroos kertoo, että erityisesti pukemista arvostavia koirarotuja ovat esimerkiksi kaikki karvattomat rodut, pienet, lyhytkarvaiset sekä "rasvattomat" koirat, kuten pinserit, dobermannit, bokserit, staffit, vinttikoirat, lyhytkarvaiset seisojat, mäyräkoirat, ja pienet pohjavillattomat rodut, kuten villakoira, bishon frisé, havannankoira ja yorkshirenterrieri.

Wahlroos kuitenkin huomauttaa, että jokainen koira on yksilö ja toiset sietävät kylmää paremmin kuin toiset.

Nyrkkisääntönä Wahlroos pitäisi koirien pukemiseen nollakelejä. 

– Myös paremmalla lämmöneristyksellä varustettujen rotujen kanssa olisin tarkkana jo, kun pakkasta on kymmenen astetta. Koirasta kyllä yleensä näkee, jos sillä on kylmä. Kylmän vaikutukset ovat myös riippuvaisia siitä, kuinka kauan ulkoilu kestää ja kuinka aktiivisesti koira liikkuu ulkoilleessaan.

Pakkasen lisäksi myös tämä talven vitsaus kurittaa tassuja

Pakkasen lisäksi polkuanturat ja tassujen iho voi kärsiä myös teiden suolauksesta.

Maantiesuola on tassuille ongelmallinen. Jos tiedät, että lenkkireitille sattuu suolattuja teitä, suojaa koiran tassut tossuilla. Suola voi ärsyttää koiran tassuja voimakkaastikin, Wahlroos sanoo.

Suola voi aiheuttaa anturoihin ja tassujen ihoon turvotusta ja punoitusta. Lenkeillä koira saattaa nostella tassujaan tai ontua kivusta.

Paras ensiapu kipeille tassuille on niiden huolellinen pesu ja kuivaus. Lisäksi erilaisia tassuvahoja tai -salvoja voi käyttää.

Jos anturat rispaantuvat ja halkeilevat, niin voiteilla ja salvoilla voi pehmittää ihoa. Jos oireet ovat oikein voimakkaat, eläinlääkäri auttaa, Wahlroos vinkkaa.

Lue myös:

    Uusimmat