Eläinlääkäri kertoo, milloin koiralle on hyvä pukea takki – ota nämä neljä seikkaa huomioon

Näin vaatetat lemmikin pakkasella 6:10
Näin vaatetat lemmikin talvipakkasella.

Talven pakkaset eivät pure vain ihmisiin vaan myös lemmikkeihin. Ulkoilevat koirat saattavat tarvita päälle puettavaa lämpimikseen, mutta paljon riippuu koiran yksilöllisistä ja rodullisista ominaisuuksista.

Yhdysvaltalainen eläinlääkäri Kathryn Primm kertoo iHeartDogs-sivustolla, mitkä tekijät vaikuttavat koiran paleluarkuuteen.

Turkki

Lyhyt ja liukas turkki eristää kylmää huonommin kuin paksu karva ja pohjavilla. Esimerkiksi dobermannit, mopsit ja bokserit kylmettyvät helposti, kun taas huskyt ja lapinporokoirat viihtyvät ulkona pakkasellakin.

Primm kehottaa tarkastelemaan koiran reaktioita kylmyyteen: jos lemmikki vaikuttaa palelevan, se todennäköisesti tarvitsee päälleen takin.

Rotu

Turkin lämmittävyyden lisäksi rotu vaikuttaa koiran kehonkoostumukseen. Tietyillä koiraroduilla, kuten chihuahuoilla ja vinttikoirilla, on kehossaan vähän rasvaa, mikä tekee roduista herkkiä kylmettymiselle. Laihanlaiselle koiralle on hyvä pukea takki talvipakkasilla.

Ikä

Seniori-ikään ehtinyt koira on todennäköisemmin herkempi kylmettymiselle kuin nuori koira. Vanhukselle onkin armeliasta antaa ulkoilureissulle takki – etenkin, jos koira kärsii iän mukanaan tuomista sairauksista, kuten niveltulehduksesta tai aineenvaihduntasairauksista.

Terveys

Myös nuoremmilla koirilla saattaa olla sairauksia taakkanaan. Esimerkiksi koiran nivelrikko voi saada kylmyyden tuntumaan tavallista pahemmalta. Primm kertoo, että miltei mistä tahansa sairaudesta ja vammasta toipuvilla lemmikeillä on ongelmia lämmönsäätelyssä, sillä keho taistelee valmiiksi parantuakseen. Heikko terveydentila onkin hyvä syy pukea koiralle takki talviseen ulkoilmaan mennessä.

Lähde: iHeartDogs

Lue myös:

    Uusimmat