Mistä tietää, että koira palelee? Lemmikinomistajan kannattaa olla tarkkana pakkasilla

Kun lämpömittari laskee miinuksen puolelle, ei pelkkä turkki välttämättä lämmitä koiraystävääkään. Paleleva koira ei kuitenkaan niinkään hytise kauttaaltaan kylmästä tai vedä sinua hihasta: lue, miten koira käyttäytyy, kun sitä paleltaa.

Eri koirarodut kestävät sadetta, lunta, jäätä ja pakkasta eri tavoin: olemassa on ainoastaan muutamia rotuja, jotka eivät tarvitse pakkasilla lämmikettä oman turkkinsa lisäksi. Näihin lukeutuvat pitkäkarvaiset alkuperäisrodut, kuten huskyt ja lapinporokoirat, jotka kestävät kylmää hyvin ja viihtyvät ulkosalla pakkasillakin.

Lyhytkarvaiset rodut, kuten mopsit ja dobermannit, eivät sen sijaan perusta piiskaavasta sateesta saatika kestä pakkasta juuri lainkaan, eikä niitä pitäisikään jättää ulos värjöttelemään edes kauppareissun ajaksi.

– Pohjavillattomilla koirilla, kuten dobermanilla, bichon friséllä ja bokserilla, lihakset menevät kylmässä hetkessä lukkoon, Mustin ja Mirrin tuotepäällikkö Annika Tiainen muistuttaa.

Koska harva koirarotu on jalostettu Suomen oloihin, kylmällä kelillä koira tuleekin suojata vaattein. Etenkin lyhytkarvaiset ja pohjavillattomat koirat tulee suojata kylmältä jo pikkupakkasella Suomen sääolosuhteissa.

Paukkupakkasille takki ja tossut!

Viimeistään viiden asteen pakkasella kaikille pohjavillattomille koirille olisi hyvä pukea vaatetta päälle.

– Hyvän vaatteen tulee peittää vähintään kaikki suuret lihasryhmät, eli reisilihakset, selkä ja rintakehä. Vaatteen hyvään istuvuuteen kannattaa myös kiinnittää erityistä huomiota, Tiainen neuvoo.

Valtaosa eläimen kehon lämmöstä haihtuu tassujen, korvien ja hengityskanavien kautta. Paukkupakkasilla onkin hyvä ottaa koiralle käyttöön takki sekä tossut, jotka suojaavat samalla käpäliä tiesuolalta.

Mistä tunnistaa, että koira palelee?

Koira ei itse osaa kertoa, että nyt paleltaa: itse asiassa arktisissa oloissa koira saattaa palella pahastikin, mutta se usein peittelee ja salaa hytinänsä viimeiseen asti. Siksi koiran palelemista voi olla vaikea tunnistaa.

– Usein jo siinä vaiheessa, kun lämpötila laskee alle viiden lämpöasteen, olisi hyvä alkaa seuraamaan koiran käytöstä ulkoillessa, Tiainen neuvoo.

– Kun koira palelee, se usein jäykistää lihaksiaan poikkeavan paljon. Se saattaa lievästi köyristää selkäänsä ja kävellä niin sanotusti töpöttäen. Ero ei välttämättä ole edes suuri, mutta jos näin on ja käy, pitkällä lenkillä voi koiralle aiheutua kivuliaita lihasjumeja.

Tiaisen mukaan ilmiselvä palelemisen merkki on, kun koira suorastaan tärisee ja se hakeutuu sisätiloihin tai suojapaikkaan. Ulkona oleva koira voi myös vähän vinkua ja vaikuttaa levottomalta.

– Jotkut koirat eivät näytä palelevan, mutta voivat silti tarvita vaatteita. Hyvä nyrkkisääntö on, että pohjavillaton koira on hyvä pukea aina pakkasilla, Tiainen muistuttaa kertaalleen.

Artikkeli on uusinta marraskuulta 2013.

Lähteet: Musti ja Mirri, Hesy.fi, Sey.fi

Mitä tehdä, jos lemmikki syö jotain kiellettyä? Katso video:

Lue myös:

    Uusimmat