Eihän tämä näin voi mennä? Emma, 22, kärsi seuraukset, kun työkaveri törttöili hänen autollaan – asianajaja pitää poliisin toimintaa Minnesotassa absurdina

Tältä näyttää autoilu rattijuopon silmin 1:52
Brittipoliisi julkaisi videon rattijuopon omasta kojelautakamerasta. Näin järkyttävän huonosti ajaminen onnistuu päihtyneenä.

Yhdysvaltain Minnesotassa poliisi voi takavarikoida autosi ja myydä sen sinulle takaisin, vaikka et olisi itse tehnyt mitään väärää.

22-vuotias Emma Dietrich oli ollut viime vuoden lopulla työkavereidensa kanssa viettämässä iltaa minnesotalaisessa ravintolassa. Dietrich oli saapunut ravintolaan omalla autollaan, mutta oli nauttinut illan aikana alkoholia.

– En halunnut ajaa itse, joten yksi työkavereistani tarjoutui heittämään minut, Dietrich kertoi paikalliselle KSTP-uutiskanavalle.

Kuten varmasti moni muukin olisi hänen saappaissaan ajatellut, luuli hän toimivansa oikein. Dietrich ei kuitenkaan tiennyt, että työkaveri, joka tarjoutui viemään hänet kotiin, oli aiemmin tuomittu rattijuopumuksesta.

Kaikki sujui täysin mallikkaasti siihen asti, kun työkaveri päätti testata Dietrichin vuosimallin 2013 Chevrolet Camaron suorituskykyä. Tämä tapahtui sillä seurauksella, että poliisin tutka mittasi auton nopeudeksi 190 kilometriä tunnissa, ja kaksikon matkanteko tyssäsi siihen.

Autoa kuljettanut työkaveri kieltäytyi puhaltamasta alkometriin, joten hänet pidätettiin rattijuopumuksesta epäiltynä. Dietrichin Camaro takavarikoitiin.

Koronaviruspandemian vuoksi Dietrichin työkaverin oikeudenkäyntiä lykättiin ja lykättiin, joten lopulta hän luovutti ja maksoi poliisille 4 000 dollaria lunastaakseen takaisin oman autonsa.

Eikä siinä vielä kaikki, sillä Minnesotan osavaltion lait vaativat, että hänen Camarossaan on nyt oltava erikoiskilvet, jotka kertovat kuljettajan rattijuopumushistoriasta.

Yli 600 vastaavaa tapausta

Asiaa tutkinut KSTP sai omissa tutkimuksissaan selville, että rattijuopumus oli vuosina 2016–2018 hyvin yleinen syy autojen takavarikointeihin Minnesotassa, sillä se liittyi jopa 75 prosenttiin tapauksista.

KSTP kuitenkin havaitsi, että lukuisia autoja oli takavarikoitu rattijuopumuksen perusteella, vaikka niiden omistajaa ei ole koskaan edes epäilty rattijuopumuksesta.

Dietrichin mukaan heidät pysäyttänyt poliisi kertoi hänen olevan auton omistajana vastuussa. Hänen olisi pitänyt olla perillä kuljettajan rattijuopumushistoriasta ja varmistua tämän ajokunnosta ennen avainten luovuttamista.

– On absurdia olettaa, että päihtynyt henkilö olisi pätevä arvioimaan toisen ajokuntoa, asianajaja Chuck Ramsey totesi KSTP:lle.

Ramsay ei edusta Dietrichiä, mutta hän vei viime vuonna vastaavan tapauksen Minnesotan korkeimpaan oikeuteen. Tuolloin poliisi oli takavarikoinut auton sen jälkeen, kun sen omistajan tytär oli ajanut sillä päihtyneenä. Auto määrättiin palautettavaksi sen omistajalle.

Kyse ei ollut minkäänlaisesta yksittäistapauksesta, sillä Minnesotassa oikeus on viime vuosina määrännyt poliisin palauttamaan peräti 600 takavarikoitua ajoneuvoa niiden laillisille omistajille.

Lähteet: KSTP, Jalopnik

Lue myös:

    Uusimmat