KRP: Yli tuhat ihmistä joutunut tietosuojaloukkauksen kohteeksi – eduskunnan työntekijä pidätetty virasta

Keskusrikospoliisi (KRP) epäilee, että yli tuhat ihmistä on joutunut tietosuojaloukkauksen kohteeksi tapauksessa, jossa eduskunnan virkamiestä epäillään turvallisuusselvitysasiakirjoihin liittyvistä väärinkäytöksistä. 

KRP:n mukaan ei kuitenkaan ole viitteitä siitä, että väärin säilytettyjä tietoja olisi käytetty rikolliseen tai muuhun vahingolliseen toimintaan.

Virkamiehen epäillään tallentaneen ja säilyttäneen turvallisuusselvityksissä käytettäviä henkilötietoja lainvastaisesti. Epäiltyjen rikosten ajankohta on vuodesta 2017 tammikuuhun 2023.

Epäillyn rikoksen uhrien suuri määrä johtuu poliisin mukaan siitä, että tekovuosina eduskunnassa työskenteli laaja joukko virkamiehiä, rakennusurakoitsijoita ja aliurakoitsijoita. 

Heille kaikille on tehty turvallisuusselvitykset.

– Tässä vaiheessa poliisi keskittyy asianomistajien tavoittamiseen sekä heidän vaatimustensa selvittämiseen. Esitutkinnan ennakoidaan valmistuvan kevään aikana, kertoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Tomi Taskila KRP:n tiedotteessa.

Kansanedustajille ei tehdä turvallisuusselvityksiä, joten heidän ei epäillä joutuneen rikoksen uhreiksi.

Epäilty pidätettiin virantoimituksesta

Rikoksesta epäilty virkamies on työskennellyt eduskunnan kanslian turvallisuusosastolla. Hänet on pidätetty virantoimituksesta rikostutkinnan ajaksi.

Eduskunnan tiedotteen mukaan virkamiestä epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta ja tietosuojarikoksesta. Epäillyt rikokset tulivat esille sisäisessä tarkastuksessa, kerrotaan eduskunnan lyhyessä tiedotteessa.

Eduskunnan pääsihteerin Antti Pelttarin mukaan keskusrikospoliisi on aloittanut tapauksen esitutkinnan viime vuonna. Tarkempaa ajankohtaa hän ei kerro. Päätös virantoimituksesta pidättämisestä tehtiin Pelttarin mukaan tänään maanantaina.

– Kyse on eduskunnan hakemuksesta tehdyistä turvallisuusselvityksistä. Kyseessä on kohtuullisen merkittävä määrä, mutta en nyt siihen ota kantaa tarkemmin, Pelttari sanoo STT:lle.

Pelttari ei kerro, miten pitkään rikoksista epäilty henkilö on ollut eduskunnan palveluksessa.

Eduskunta on Supon vakioasiakas

Suojelupoliisi (Supo) kertoo kotisivuillaan, että turvallisuusselvityksen tarkoitus on estää Suomen turvallisuuden kannalta olennaisten tietojen päätyminen vääriin käsiin. 

Selvityksiä laaditaan vain laissa määriteltyihin tehtäviin.

Turvallisuusselvityksessä tarkastellaan esimerkiksi sitä, onko ihminen syyllistynyt rikoksiin tai onko hänellä taloudellisia vaikeuksia, jotka voisivat altistaa hänet painostukselle tai muulle epäasialliselle vaikuttamiselle.

Ministeriöt, eduskunta, tasavallan presidentin kanslia sekä useat virastot ovat Suojelupoliisin pysyviä turvallisuusselvitysasiakkaita. Niiden henkilöstöstä tehdään turvallisuusselvitys pääsääntöisesti aina rekrytoinnin yhteydessä. Turvallisuusselvitys tehdään esimerkiksi ministerien erityisavustajille ja kansanedustajien avustajille.

Juttua päivitetty 12.2.2024 kello 13.55, 14.23 ja 14.31.
 

Lue myös:

    Uusimmat