Tämä kaikki tapahtui vuonna 2023 – muistatko nämä uutiset?

Tämä kaikki tapahtui vuonna 2023 1:07
Katso videolta minuutissa vuoden puhuttavimmat uutiset.

Vuosi 2023 toi mukanaan isoja uutisia, kuten Suomen Nato-jäsenyyden.

Vuoteen 2023 mahtui paljon tapahtumia. Koostimme vuoden ajalta jokaiselta kuukaudelta puhuttavimmat uutiset

Voit katsoa uutiset tiivistetysti jutun alussa olevalta videolta, laajemmin voit lukea niistä alta.

Tammikuu

Järjestyksenvalvojien pahoinpitelyvyyhti laajeni tammikuun alussa. Poliisi oli kertonut jo edellisvuonna epäilevänsä järjestyksenvalvojia pääkaupunkiseudulla tapahtuneesta pahoinpitelykokonaisuudesta. 

Tammikuussa poliisi teki lisää kiinniottoja vyyhtiin liittyen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Ukrainassa 24. tammikuuta. Niinistö muun muassa tapasi presidentti Volodymyr Zelenskyin ja vieraili sodan avainpaikoilla Kiovan lähistöllä.

Helmikuu

Turkissa ja Syyriassa koettiin voimakkaita maanjäristyksiä. Suomi lähetti maihin apua yli miljoonan euron edestä.

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta epäilty Aleksanteri Kivimäki otettiin kiinni Ranskassa helmikuun alussa.

Kivimäki sai myöhemmin syytteet tietomurrosta ja on tällä hetkellä vangittuna. Kivimäelle vaaditaan rangaistusta yli 21 000 uhriin kohdistuneista rikoksista. Oikeudenkäynti jatkuu helmikuun lopulle.

Helmikuussa elinkeinoministerinä toimineen Mika Lintilän mukaan hänen tilinsä pikaviestipalvelu Whatsappissa kaapattiin. Lintilän tililtä lähetettiin meemi, jossa pilailtiin silloisen pääministeri Sanna Marinin (sd) ja kansanedustaja Matias Mäkysen (sd) kustannuksella. 

Myöhemmin Lintilä sanoi, että tiliä ei kaapattu, mutta rinnakkaiskäyttöä ei voitu poissulkea. Rinnakkaiskäytöllä tarkoitetaan, että joku olisi avannut tilin esimerkiksi tietokoneella. 

Lintilä on kiistänyt lähettäneensä viestin itse. Keskusrikospoliisin esitutkinta asiasta valmistuu helmikuussa.

Maaliskuu

Ruoan voimakas hinnannousu puhutti.  Hinnannousu on nyt vähitellen taittumassa, ennakoi Pellervon taloustutkimus maa- ja elintarviketalouden ennusteessaan.

Suomi kruunattiin jälleen maailman onnellisemmaksi maaksi. Kyseessä oli kuudes kerta.

Huhtikuu

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump pidätettiin ja häntä vastaan nostettiin syytteet. Kyseessä oli historiallinen hetki, sillä aiemmin Yhdysvaltain entisiä presidenttejä ei ole syytetty rikoksista.

Suomesta tuli Naton täysjäsen 4. huhtikuuta ja Nato-prosessi saatiin loppuun.  

Sukupuolen vahvistamista koskeva laki, eli niin kutsuttu translaki hyväksyttiin eduskunnassa helmikuussa. Uudistus astui voimaan huhtikuussa.

Nykyään juridisen sukupuolen vahvistamiseen ei vaadita enää lääkärintodistusta tai lisääntymiskyvyttömyyttä.

Toukokuu

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili Suomessa tasavallan presidentti Sauli Niinistön vieraana 3. toukokuuta. Zelenskyi tapasi Helsingissä myös silloisen pääministeri Sanna Marinin (sd), nykyisen pääministerin Petteri Orpon (kok) ja pohjoismaiset pääministerit.

Iso-Britannian kuningas Charles III kruunattiin 6. toukokuuta Lontoossa. Myöskuningatar Camilla kruunattiin seremoniassa.

Suomen euroviisuedustaja Käärijä sijoittui Euroviisuissa toiseksi ja valloitti sydämet ympäri maailman.

Kesäkuu

Yhdysvaltalaisen Oceangate Expeditionsin sukellusvene Titan katosi ja räjähti 18. kesäkuuta. Sukellusveneessä oli viisi matkustajaa, joiden oli tarkoitus mennä katsomaan Titanicin hylkyä. 

Myöhemmin kesäkuussa Oceangate ilmoitti kaikkien sukellusveneessä olleiden kuolleen onnettomuudessa.

Pääministeri Petteri Orpon hallitus aloitti työssään 20. kesäkuuta. Hallituksen muodostivat kokoomus, perussuomalaiset, ruotsalainen kansanpuolue ja kristillisdemokraatit.

Vilhelm Junnila erosi elinkeinoministerin paikastaan 11 päivän päästä sen jälkeen, kun hänen viittauksensa ja yhteydet äärioikeistoon olivat nousseet julkisuuteen.

Kesäkuun lopulla palkkasotilasyhtiö Wagner kapinoi Venäjän sotilasjohtoa vastaan ja eteni kohti Moskovaa. Jevheri Prigozhinin johtama kapina oli ohi noin vuorokaudessa.

Heinäkuu

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vieraili Suomessa 12–13. heinäkuuta. Biden osallistui Pohjoismaiden ja Yhdysvaltain väliseen huippukokoukseen.

Valtiovarainministeri Riikka Purran (ps) vuosien takaiset rasistiset blogikirjoitukset nousivat julkisuuteen. Teksteistä uutisoitiin myös kansainvälisessä mediassa.

Purra pyysi vanhoja kirjoituksiaan anteeksi tiedotustilaisuudessa, jossa oli mukana myös pääministeri Petteri Orpo.

Lintuinfluenssa levisi Suomessa. Influenssaa todettiin esimerkiksi naurulokeilla ja merikotkilla. 

Elokuu

Elokuun alussa silloinen Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola ilmoitti lähtevänsä presidenttikisaan kuukausien julkisen pohdinnan jälkeen. 

– Jos on tietoa ja on taitoa ja on rohkeutta, ja sitä ei muilla tunnu olevan, sitä näkemystä, niin sitten on vähän niin kuin velvollisuus lähteä, Aaltola kommentoi Ylelle.

Aaltolan kommentti nousi somesuosioon ja siitä tehtiin erilaisia meemivideoita.

Korona nosti jälleen päätään. Uusi virusmuunnos levisi maailmalla elokuun aikana.

Syyskuu

Opiskelijat valtasivat korkeakouluja ympäri Suomea. Valtauksilla osoitettiin mieltä Petteri Orpon hallituksen kaavailemia leikkauksia vastaan.

Entinen pääministeri ja silloinen kansanedustaja Sanna Marin sai vapautuksen kansanedustajan toimesta 12. syyskuuta. Marin siirtyi britannialaisen Tony Blair Instituten strategiseksi neuvonantajaksi.

Marinin tilalle kansanedustajaksi nousi hämeenkyröläinen Lotta Hamari (sd).

Lokakuu

Hamasin ja Israelin välinen sota alkoi 7. lokakuuta. Tuolloin terroristijärjestö Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja, joihin Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan. 

Tämän jälkeen Israel laajensi sotilaallista operaatiota Gazaan ja sota on edelleen käynnissä. 

Hamasin mukaan Gazassa on kuollut ainakin 20 000 ihmistä, jotka ovat suurelta osin naisia ja lapsia. WHO:n mukaan Gazan kaistan pohjoisosassa ei ole enää toimivia sairaaloita.

Israelin mukaan Hamasilla on edelleen israelilaisia panttivankeja.

Suomen ja Viron välinen Balticconnector-merikaasuputki vaurioitui. Keskusrikospoliisi epäilee vaurion aiheuttajaksi kiinalaisen Newnew Polar Bear -nimisen rahtialuksen ankkuria.

Helsinkiläisen palomiehen Jari Saarion tuhansien kilometrien soutu-urakka päättyi. Atlantin ylittäneen Saarion reissu päättyi Saksan Cuxhaveniin.

Presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaari menehtyi 86-vuotiaana 16. lokakuuta. Ahtisaari toimi Suomen tasavallan presidenttinä vuosina 1994–2000. Hän oli Suomen kymmenes presidentti. 

Ahtisaari perusti arvostetun rauhanvälitysjärjestö CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin ja toimi kansainvälisissä rauhanneuvottelun ja -sovittelun tehtävissä.

Marraskuu

Mustin ja Mirrin myymä koiranruoka aiheutti vakavia oireita. Lemmikkien sairastumisten syyksi on varmistunut ulkomaisen perunahiutaleen korkea glykoalkaloiditaso.

Suomi sulki itärajan kahdeksi viikoksi. Itäraja suljettiin uudestaan joulukuussa ja on tämänhetkisten tietojen mukaan kiinni 14. tammikuuta asti.

Joulukuu

Suomessa huolestuttiin joulukuun alussa julkaistuista PISA 2022 -tutkimuksen tuloksista. Tulokset olivat jälleen heikentyneet ja laskua oli kaikissa mitatuissa oppiaineissa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi viimeistä kertaa Linnan juhlat. Juhlien teemana oli ”ajat vaihtuvat”.

 

Lue myös:

    Uusimmat