Desinfiointiaineet menettävät tehoaan – tutkimuksen mukaan superbakteeri on oppinut uuden tempun

Tuoreen australialaistutkimuksen mukaan enterokokkibakteeri on onnistunut kehittämään itselleen suojan alkoholipohjaisia desinfiointiaineita vastaan.

Videolla kerrotaan, miten tavallisia vaivoja voi lääkitä itse kotona.

Antibioottiresistenssi, ihmiselle vaarallisten bakteerien vastustuskyky yhtä tai useampaa antibioottia vastaan, on vakava tulevaisuuden uhkakuva.

Tuore Science Translational Medicine -julkaisussa esitelty tutkimus ei ole omiaan hälventämään paniikkia: tutkijat löysivät viitteitä siitä, että osalle sairaaloissa tuhoaan tekevistä superbakteereista on kehittynyt kyky torjua alkoholipohjaisten desinfiointiaineiden tehoa.

Resistenssi kasvoi vuoden 2010 jälkeen

Australialaistutkimuksessa tutkijat halusivat selvittää, miksi Enterococcus faecium -enterokokkibakteerit ovat lisääntyneet alkoholipohjaisten desinfiointiaineiden käyttöönoton jälkeen. Samanaikaisesti Staphylococcus aureus -stafylokokkibakteerit sairaaloissa olivat vähentyneet.

Asiaa selvittääkseen tutkijat vertailivat vuosina 1997–2015 kahdesta suuresta australialaissairaalasta kerättyjä enterokokkibakteerinäytteitä. Vuoden 2010 jälkeen bakteerien oli onnistunut selvitä alkoholipohjaisille desinfiointiaineille altistumisesta aina vain todennäköisemmin. Vastustuskyky oli kasvannut kymmenkertaisesti.

Hiirikokeessaan tutkijat vahvistivat kyseisen enterokokkibakteerin kasvattaneen vastustuskykyään desinfiointiaineita kohtaan. Alkoholilla desinfioidussa häkissä elävä hiiri ei välttynyt eläimen suolistossa elävien bakteerien lisääntymistä.

Bakteerit löysivät taistelukeinoja ihmisten aseita vastaan

Alkoholin bakteereja tappava vaikutus on selittynyt sillä, että alkoholi sekoittaa bakteerien solutoimintaa lopulta bakteerin tuhoten. Nyt julkaistu tutkimus osoittaa, että bakteerit ovat löytäneet taistelukeinoja ihmisten aseita vastaan.

Tutkijat kuitenkin korostavat, että lisätutkimuksia ympäri maailman sairaaloiden tarvitaan, jotta johtopäätökset voidaan vahvistaa.

Huomio käsihygieniaan

Käsiä desinfioidessa huomion tulisi kiinnittyä puhdistusaineen lisäksi sen huolelliseen käyttöön.

Antibioottiresistenssiä tutkinut lääkäri Cindy Liu sanoo NBC News -uutisten haastattelussa, että nestemäiset desinfiointiaineet ovat vaahtoja ja geelejä parempi vaihtoehto.

Myös kahta eri bakteereja tappavaa ainetta, kuten alkoholia sekä klooriheksidiiniä, sisältävät desinfiointituotteet saattavat toimia ainoastaan alkoholia sisältäviä desinfiointiaineita paremmin.

Ihmisten olisi lisäksi syytä kiinnittää huomiota desinfiointiin käyttämäänsä aikaan: ainetta pitäisi hieroa käsiin vähintään 30 sekunnin ajan, jotta bakteerit kuolisivat todennäköisemmin.

Lähde: NBC News

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja