Yllättävä ehdotus – Tämä ammattiryhmä voisi pelastaa suomalaisen muotoilun?

Muotoilukriitikko Kaj Kalin nostaisi suomalaista muotoilua insinöörien avulla.

– Suomalainen muotoilu ei elä pelkästään Unikko-kuosilla, Kaj Kalin sanoo.

Kalin ehdottaa, että menestystä lähdettäisiin tavoittelemaan konepajateollisuuden ja insinöörikoulutuksen kautta.

– Tällä hetkellä suomalainen huipputeknologinen osaaminen on näkymätöntä. Insinööri on ihmisten mielikuvissa pelkkä tekninen ja nimetön ongelmanratkaisija – muotoilija se, joka suunnittelee laitteelle vaikka punaiset pinnat.

Kalinin mielestä näkemys on liian yksipuolinen.

– Vielä 1800–1900-lukujen taitteessa puhuttiin insinööriestetiikasta. Insinöörit käsitettiin siis myös muotoilijoiksi ja suunnittelijoiksi. Kenties meidän olisi palattava tähän termiin ja puhuttava huippumuotoilun sijaan huippuinsinööriestetiikasta.

Insinööridesignereita

Kalin panostaisi insinööriosaamiseen koulutuksen kautta.

– Jos insinöörien opintoihin kuuluisi tehostetusti muotoiluopetusta, heidän itsetuntonsa ja julkinen imagonsa voisi muuttua.

– Kaikille muotoilu ei tietenkään sovi, mutta sopivat kyllä erottuisivat joukosta. Jos joka vuosikurssilta valmistuisi edes yksi muotoilusta kiinnostunut insinööri, saisimme pikkuhiljaa insinööridesignereita. Se voisi elvyttää suomalaisen muotoilun, Kalin sanoo.

Huippuunsa hiottua insinööriosaamista kyllä löytyy maastamme jo nyt.

– Hissifirma Koneessa työskentelee todella älykkäitä ja lahjakkaita suunnittelijoita, jotka tekevät jatkuvasti uusia keksintöjä. Muotoilupuoli on silti heidänkin firmassaan edelleen vaatimaton.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Lehtikuva, Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat