"Tavallinen suomalainen ei tajua Helsinki Design Capitalista hölynpölyä"

Muotoilukriitikko Kaj Kalinin mielestä Helsingin vuosi designpääkaupunkina on jäänyt suurimmalle osalle suomalaisista täysin utopistiseksi.

– Suurin osa suomalaisista ei tajua hölkäsen pöläystä siitä, mikä on "Helsinki Design Capital". Vaikka projektit etenevät hitaasti, näin valtavilla miljoonilla olisi pitänyt toimia tehokkaammin, Kaj Kalin sanoo.

Kansalaisten "osallistaminen" designille ei ole onnistunut.

– Ihmiset ihmettelevät, mitä se design oikeastaan on. Missä on muotoiluvuosi? Mitä täällä muka on tehty? Ainoa asia, joka näkyy tavalliselle ihmiselle, ovat metroasemille ilmestyneet värikkäät roskalaatikot.

– Joku Aku Ankan design-numero ei ole kovin suuri panostus. Sitä paitsi siinäkin julkaistuista sarjakuvista suurin osa taisi olla vanhoja. Kyllä tämä vuosi tapahtuu jossain muualla kuin ihmisten arjessa.

Asema-alueet törkyisiä

Kalin huomauttaa, että designpääkaupunkivuosi koskee paitsi Helsinkiä, myös Espoota, Vantaata, Kauniaista ja Lahtea.

– Mutta jos menee vaikka Myyrmäen juna-asemalle ja katselee siellä ympärilleen, niin kyllä sitä ihmettelee, onko tämä muka joku maailman designpääkaupunki, Kalin sanoo.

– Meillä ei ole tehty ensimmäistäkään siivous- tai pesuoperaatiota designin nimissä, että olisi saatu edes asema-alueet viihtyisämmiksi. Ne ovat pelottavia, synkkiä, likaisia ja rikottuja paikkoja – ja nimenomaan sitä arkea, jota ihmiset elävät. Esimerkiksi tämä konkreettinen asia olisi ehdottomasti pitänyt korjata.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat