Céline Dion otti hurjan määrän Valiumia terveysongelmiensa aikana: "Olisi voinut olla kohtalokasta"

Artisti Céline Dion kertoi vuoden 2022 loppupuolella saamastaan jäykkyysoireyhtymädiagnoosista. Ennen diagnoosia hän lääkitsi itseään muun muassa Valiumilla, jolla hoidetaan esimerkiksi lihaskouristuksia. 

Artisti Céline Dion, 56, on kertonut avoimesti julkisuudessa sairastamastaan jäykkyysoireyhtymästä. Ensimmäisen kerran hän kertoi sairaudestaan julkisesti joulukuussa 2022. 

People-lehden tuoreessa kansijutussa Dion avautuu 2000-luvun puolivälissä alkaneista, etenevistä oireista, kuten lihaskouristuksista, hengitysvaikeuksista ja ”kriisijaksoista”, joiden aikana hänen koko kehonsa lukkiutui ja aiheutti sietämätöntä kipua. 

Ensimmäisen kerran Dion tunsi kouristuksen lähes 20 vuotta sitten, kun hän oli kiertueella Saksassa. 

– Söin aamiaista, ja yhtäkkiä aloin tuntea kouristusta. Lauluharjoitukseni pahensi sitä, hän muisteli Peoplen jutussa.

Tähti kokeili kaikenlaisia apukeinoja höyrysuihkuista kaikenlaisiin lääkkeisiin, joihin ei tarvitse reseptiä. Hän kävi korva-, nenä- ja kurkkulääkärin sekä silmälääkärin vastaanotolla, mutta mikään näistä ei tuottanut tulosta.

Oireiden voimistuessa laulajaa kehotettiin ottamaan reseptilääkkeitä, kuten Valiumia, joka auttaa lihaskouristuksiin. Hän aloitti annostuksen kahdella milligrammalla, sitten 2,5 milligrammalla, kunnes annostus oli jo 50 milligrammaa. Lääkkeen teho alkoi kuitenkin heiketä nopeasti, joten yhdessä vaiheessa hän tarvitsi 90 milligrammaa Valiumia päästäkseen esiintymään.

– Se olisi voinut olla kohtalokasta. En kyseenalaistanut sitä, koska en tunne lääketiedettä. Ajattelin, että kaikki olisi hyvin. Se toimi muutaman päivän, muutaman viikon ajan, ja sitten se ei enää toimi. En ymmärtänyt, että olisin voinut mennä nukkumaan ja lakata hengittämästä. Ja sitä oppii, virheiden kautta oppii, Dion kertoi. 

Elokuussa 2022 tehdyn jäykkyysoireyhtymädiagnoosin jälkeen Dion aloitti yhdistelmähoitosuunnitelman, joka sisälsi lääkitystä, immuunihoitoa, ääniterapiaa ja intensiivistä fyysistä kuntoutusta viitenä päivänä viikossa. 

Dionin diagnosoinut lääkäri Amanda Piquet, joka toimii Coloradon yliopiston autoimmuunineurologian ohjelman johtajana, kutsuu laulajan hoitoja kokopäivätyöksi. Piquetin mukaan sairauteen ei ole olemassa parannuskeinoa, mutta hoidoilla voidaan parantaa potilaiden tilannetta. 

Nykyisin Dion tuntee olevansa hyvin onnellinen ja onnekas, että voi jakaa oppimaansa muiden kanssa. Hän kertoo terveyskamppailustaan myös Amazon Prime Video -palvelussa 25. kesäkuuta julkaistavassa dokumentissa nimeltään I Am: Celine Dion

Lähde: People

Lue myös:

    Uusimmat