Brittitiedustelu: Venäjä yrittänee pakottaa Ukrainaa pitämään mahdollisimman paljon joukkojaan Harkovassa

2:49
Zaporizhzjan ydinvoimalan taistelut huolestuttavat paikallisia asukkaita.

Koillis-Ukrainassa Harkovan kaupungin keskiviikkoisissa Venäjän ilmaiskuissa kuoli ainakin kaksitoista siviiliä. 

Asiasta kerrotaan Britannian tiedustelupalvelun tuoreimmassa tilannekatsauksessa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kommentoi aiemmin Telegram-tilillään, että harkovalaisen asuinrakennuksen täysin tuhonneelle keskiviikon iskulle ei ollut mitään oikeutusta ja että isku kertoi vain hyökkääjien voimattomuudesta.

Harkova on ollut jatkuvan tulituksen kohteena Venäjän hyökkäyksen alusta saakka, vaikka rintamalinjat alueella ovatkin liikkuneet viime kuukausina vain vähän.

Tilannekatsauksessa uskotaan Venäjän yrittävän pakottaa Ukrainaa pitämään yhä mahdollisimman paljon joukkojaan Harkovan alueella, jotta Ukraina ei pääsisi tekemään vastahyökkäyksiä muilla rintamilla.

Ukrainan toiseksi suurin kaupunki Harkova sijaitsee vain muutaman kymmenen kilometrin päässä Venäjän rajasta. Harkova on pahoin tuhoutunut, koska se sijaitsee useimpien Venäjän käyttämien tykistöjen kantaman sisällä. Tulitus on aiheuttanut suurta tuhoa eri puolilla kaupunkia.

Britannian tiedustelupalvelun mukaan Venäjä pitää verrattain vähän joukkoja Harkovan alueella. Venäjän sotatoimien painopiste on keskittynyt viime aikoina Ukrainan etelä- ja itäosiin.

ISW: Ukrainassa kumpikaan puoli ei vallannut alueita päivän aikana

Yhdysvaltalainen sotatutkimusinstituutti ISW arvioi, että Ukrainan sodassa torstain aikana Venäjä ei vallannut yhtään uutta aluetta eikä Ukraina yhtään aluetta takaisin.

Kyse on ensimmäisestä kerrasta yli kuukauteen, kun ISW arvioi, että rintamalinjat eivät ole liikkuneet lainkaan.

Viimeisimmässä arviossaan torstaina aamuyöllä Suomen aikaa ISW kertoi venäläisten yrittäneen edetä useampaan kertaan Itä-Ukrainassa Bahmutin kaupungin sekä Bilohorivkan kylän suunnalla. ISW:n arvion mukaan Venäjän armeija on yrittänyt hyökkäyksillä saada haltuunsa T1302-moottoritien etenemisensä mahdollistamiseksi.

YK:n Guterresin määrä vierailla Odessassa

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres jatkaa vierailuaan Ukrainassa. Guterres vierailee tänään Odessan satamakaupungissa ennen kuin jatkaa matkaansa Turkkiin.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasi Guterresin torstaina Lvivissä Länsi-Ukrainassa. Zelenskyi ja Guterres keskustelivat muun muassa Zaporizhzhjan ydinvoimalan turvallisuustilanteesta sekä viljan vientikuljetuksista Ukrainasta.

Guterresin matka Odessaan liittyy YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman WFP:n viljahankintoihin Ukrainasta. Ensimmäinen YK:n hankkima viljalasti lähti tiistaina Pivdennyin satamasta kohti Djiboutia Itä-Afrikassa, mistä vilja lähetetään Etiopiaan.

Ukraina ilmoitti torstaina, että yhteensä 25 viljalaivaa on päässyt lähtemään Ukrainasta viemään viljaa Mustanmeren kautta maailmalle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja