Brittimies kärsi ummetuksesta kuukausitolkulla – lopulta selvisi karu totuus: "Emme odottaneet sitä, koska hän oli niin nuori"

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44
Tällaisia ovat suolistosyövän oireet!

Jazmin kertoo The Sun -lehden haastattelussa, että hänen poikaystävänsä menehtyi suolistosyöpään, koska sitä luultiin pitkään pelkäksi ummetukseksi. 

Brittiläinen  Nathan Pritchard kuoli suolistosyöpään 30-vuotiaana. Hänen tyttöystävänsä Jazmin Donovan kertoo, että tauti ehti levitä pitkälle, koska lääkärit luulivat miehen kärsivän vain ummetuksesta.

Nathanilla oli kipuja. Jazmin kertoo, että mies ei pystynyt käymään vessassa tai syömään kolmeen kuukauteen.

Tyttöystävä kertoo lääkäreiden vakuuttaneen Nathanille, että kyse ei ole mistään vakavasta.

– Vasta kun hän joutui oksentelun takia kiireesti sairaalaan ja oli laihtunut 19 kiloa, lääkärit tajusivat, että hänellä oli pitkälle edennyt suolistosyöpä.

Yllä olevalla videolla kerrotaan suolistosyövän oireista.

Ensioireina mahakipu ja muuttunut suolen toiminta

Nathanin oireet alkoivat syyskuussa 2019 sillä, että hänen mahaansa vihloi. Myöhemmin hänen suolensa toiminta muuttui. Hänen oli vaikea ulostaa.

Lääkärissä Nathanille tehtiin tutkimuksia, mutta mitään tavallisesta poikkeavaa ei löytynyt.

Paino alkoi pudota

Lokakuuhun 2019 mennessä Nathan oli lakannut käymästä vessassa. Hän ei myöskään saanut syötyä juuri mitään.

– Aluksi hän laihtui vain vähän, mutta kuukausien kuluessa hän alkoi menettää enemmän painoa.

– Sanoisin, että hän laihtui varmaan 10–20 kiloa joulukuuhun mennessä.

Lääkkeeksi laksatiiveja

Jossain vaiheessa oletetusta ummetuksesta johtuvat kivut kävivät niin tuskallisiksi, että Nathan lähti päivystykseen. Tälläkään kertaa lääkärit eivät löytäneet mitään, mikä olisi huolestuttanut heitä. Hänelle annettiin laksatiiveja mukaan. 

Nathan kävi kipujen takia vielä pari kertaa uudelleen päivystyksessä. Tällöinkin hän sai laksatiiveja.

Aluksi mikään ei epäilyttänyt

Ensimmäisellä kerralla pariskunta luuli, että kaikki olisi kunnossa. Jazmin kertoo, että he ajattelivat, että laksatiivit auttaisivat.

– Mutta kun ne eivät toimineet, menimme taas vastaanotolle ja he sanoivat samat asiat ja hän sai laksatiiveja suuremman annoksen.

– Me olimme jo tajunneet, että ei tuo ollut pelkkää ummetusta. Tilanne oli turhauttava.

Toisella reissulla Jazmin kertoo pariskunnan kysyneen, voitaisiinko Nathanille tehdä lisää tutkimuksia

– He sanoivat, että ei oikeastaan ollut mitään muita tutkimustapoja. En tiedä, miksi.

Oksentelun takia sairaalaan

19. tammikuuta 2020 koitti jälleen päivystysreissu ja tällä kertaa Nathan otettiin sairaalahoitoon oksentelun takia. Jazminin mukaan Nathan ei olisi ulostanut kolmeen neljään kuukauteen. 

Tutkimuksissa suolesta löytyi tukos. Seuraavana aamuna miehelle tehtiin hätäleikkaus, jossa hänelle laitettiin avanne, jotta hänen suolensa saataisiin tyhjennettyä.

Jälkikäteen ajatellen Jazmin uskoo, että tuossa vaiheessa lääkärit tajusivat, että Nathanilla oli jokin vakavampi sairaus.

Diagnoosina suolistosyöpä

Kolme päivää ja uusia tutkimuksia myöhemmin Nathanille ja Jazminille kerrottiin, että koepalan perusteella kyseessä oli syöpä.

– Saimme hetken aikaa sulatella tätä tietoa. Sitten kysyimme, miten pahalta tilanne näyttää ja he sanoivat, että pahalta. Syöpä oli levinyt maksaan ja vatsan seudulle. Kyseessä oli neljännen asteen syöpä.

– Aluksi päälle iski enimmäkseen sokki. Emme odottaneet sitä, koska hän oli niin nuori.

Sitten iski musertava surun tunne. Tilanne myös suututti.

Hetkellinen toivo vaihtui suruun

Helmikuun lopulla Nathan aloitti kemoterapian. Kuuden hoitokierroksen jälkeen perheelle kerrottiin, että kasvaimet olivat alkaneet kutistua.

Ilo oli lyhytaikainen. Koska syöpä oli edenyt niin pitkälle, Nathanin keho oli heikossa kunnossa. Hän kärsi monenlaisista komplikaatioista. Infektiot pistivät hänen kehonsa lujille, minkä vuoksi hän oli vieläkin huonovointisempi eikä hänelle voitu antaa lisää kemoterapiaa.

Elokuussa 2020 lääkärit kertoivat surullisen uutisen: Nathanin syövälle ei voitaisi enää tehdä mitään. Jäljellä olevan ajan hän viettäisi kotona läheistensä kanssa.

Nathan suhtautui asiaan tyynesti

Nathan ei juuri puhunut sairaudestaan. Jazminin mukaan hän ei ollut sitä tyyppiä, joka näyttäisi tunteensa avoimesti tai puhuisi niistä.

– Itkimme hieman diagnoosin jälkeen, mutta muuten hän suhtautui asiaan tyynesti. Hän ei antanut tilanteen masentaa itseään. Hän oli todella vahva ihminen.

Viikkojen kuluessa Nathanin vointi kääntyi huonompaan suuntaan. Rajumpi käänne huonompaan tapahtui viikko ennen hänen kuolemaansa.

Lokakuussa 2020 Nathan menehtyi.

Lisää tietoisuutta sairaudesta!

Jazmin ja Nathanin perhe haluavat osaltaan edistää sitä, että suolistosyövän varalta testeihin pääsisivät myös nuoret. Jazmin haluaa levittää tietoisuutta sairaudesta.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Jos jokin huolestuttaa, pidä puolesi, kunnes olet saanut itsellesi riittävän vastauksen.

Lähde: The Sun

Lue myös:

    Uusimmat