Annabellen koronatesti johti syöpädiagnoosiin: "Kamalan ironista"

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Syövän ensioireet ovat usein lieviä, ja tauti voi olla täysin oireeton hyvin pitkään. Videolla kerrotaan, millaisesta oireesta kannattaa huolestua.

Amerikkalainen kirjailija-näyttelijä kertoo Today-uutissivustolle, miten hänelle varmuuden varalta tehty koronatesti johti keuhkosyöpädiagnoosiin. Hänen tarinansa muistuttaa, että savutonkin voi sairastua.

Vuosi sitten Annabelle Gurwitch, 59, sai huomata, kuinka nopeasti elämä voi kääntyä päälaelleen.

Oli maaliskuu 2020, koronavirus oli lähtenyt leviämään ympäri maailmaa. Annabellen poika oli valmistunut collegesta ja palaamassa kotiin. Varotoimina perheenjäsenet olivat karanteenissa eri puolilla taloa, minkä jälkeen he kävivät koronatestissä ostoskeskukseen pystytetyssä testauspisteessä.

Testaajat kysyivät, oliko perheellä ollut mitään oireita. Annabelle mainitsi jatkuvasta lievästä yskästä, joka oli jatkunut muutaman kuukauden ajan. Testin ottamisen jälkeen lääkäri suositteli, että Annabelle kävisi rintakehän röntgenkuvauksessa yskän vuoksi. 

– Ajattelin, että se on vain lisämyyntiä, kuten silloin, kun ostat kosmetiikkakaupassa ripsivärin ja sinulle myydään myös kosteusvoidetta, Annabelle sanoo.

Hänen poikansa kuitenkin huolestui ja huomautti äitinsä yskivän paljon. Niinpä Annabelle myöntyi ja varasi ajan röntgeniin.

Koronatestiin hakeutuminen saattoi pelastaa hengen

Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä.

Röntgenissä lääkäri totesi kaiken olevan kunnossa, mutta helpotus oli vain hetkellinen. Paluumatkalla Annabellen puhelin soi. Linjan toisessa päässä oli lääkäri, joka pahoitteli tehneensä virheen. Annabellen keuhkoissa näkyikin huolestuttavaa massaa.

Jatkotutkimuksissa selvisi, että hänellä oli levinnyt keuhkosyöpä. Tautia oli Annabellen molemmissa keuhkoissa. Suurin kasvain oli klementiinin kokoinen.

Diagnoosi tuli Annabellelle täytenä yllätyksenä. Hän ei ollut tupakoitsija. Hän kävi säännöllisesti lääkärissä, eikä hänen verenkuvassaan ollut näkynyt muutoksia. Hän urheili päivittäin ja näytti terveeltä. Pitkittyneen yskän nainen oli kuitannut refluksina, jossa mahan hapanta sisältöä nousee suuhun.

Keuhkosyöpä on muiden syöpien tapaan usein pitkään oireeton. Annabelle kertoo lääkärinsä arvioineen, että syöpä oli lymyillyt naisen kehossa viisi vuotta. Mitä pidempään diagnoosia joutuu odottelemaan, sitä pidemmälle tauti ehtii levitä. 

– En ollut menossa lääkäriin koronapandemian aikana. On kamalan ironista, että koronatestiin hakeutuminen pelasti henkeni, Annabelle sanoo.

Videolla kerrotaan, millaisia ovat keuhkosyövän oireet. Juttu jatkuu videon alla.

Tällaisia ovat keuhkosyövän oireet 2:12

Tulevaisuus pelottaa

Täsmähoidot ovat tähän mennessä tehonneet Annabellen keuhkosyöpään ja mahdollistaneet melko normaalin elämän, mutta tulevaisuus tuntuu epävarmalta. Levinneen keuhkosyövän ennuste on yleensä huono.

Jos ja kun nykyisten hoitojen teho lakkaa, Annabelle saa sädehoitoa ja solunsalpaajia. Silloin hänen elämänsä muuttuu jälleen pelottavalla tavalla.

Annabelle haluaa kokemuksensa jakamalla kannustaa ihmisiä käymään säännöllisesti terveystarkastuksissa koronapandemiasta huolimatta. Hän myös toivoo voivansa hälventää keuhkosyöpään liittyvää negatiivista leimaa. Tauti ei aina johdu tupakoinnista tai ole ihmisen itsensä syytä.

Noin 90 prosenttia keuhkosyövistä johtuu tupakanpoltosta, mutta myös tupakoimaton voi sairastua. Tupakoinnin lisäksi keuhkosyövän riskiä lisäävät altistuminen tupakansavulle, arseenille, nikkeli- ja kromiyhdisteille, radonille sekä asbestille. Myös keuhkoahtaumatauti ja sairastettu tuberkuloosi suurentavat sairastumisriskiä.

Lue myös:

    Uusimmat