Kaksi asiaa ehkäisevät parhaiten suolistosyöpiä – terveelliset elämäntavat eivät riitä

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44
Tunnistaisitko sairastumisen? Lääkäri kertoo, miten suolistosyöpä oireilee.

Suolistosyöpiä ehkäisevät monet elämäntavat ja niitä noudattamalla jokainen voi pienentää sairastumisriskiään. Syöpien ja syöpäkuolemien ehkäiseminen onnistuu kuitenkin parhaiten, jos elämäntapojen lisäksi suolistosyöpiä etsitään kolonoskopia-tähystystutkimuksella.

PLOS Medicine -lehden julkaisemat tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä vaikka tähystystutkimusten ja elämäntapojen hyödyt on tunnettu aiemminkin, niiden yhteisvaikutuksia on tutkittu vähänlaisesti.

Kolonoskopiassa suolistosta etsitään syöpään viittaavia kasvaimia ja ne poistetaan.

Tutkimus perustuu 76 000 naisen ja 43 000 miehen 26-vuotiseen seurantaan, jonka aikana 2 800 osallistujaa sairastui suolistosyöpään ja 1 000 menehtyi sellaiseen.

Elämäntavat ja kolonoskopia estävät suolistosyöpiä

Tutkijat arvioivat, että tässä aineistossa noin 30 prosenttia suolistosyövistä ja niistä aiheutuvista kuolemista olisi estetty, jos kaikille osallistujille olisi tehty kolonoskopia. Jos potilaat olisivat myös noudattaneet terveellisiä elämäntapoja, luku olisi noussut noin 60 prosenttiin.

Elämäntavoista oli erityisesti hyötyä paksusuolen alkuosan syöpää sairastaville, joilla tähystyksistä on rajallisesti hyötyä. Elämäntavat vaikuttivat riskeihin myös potilailla, joille ei tehty kolonoskopiaa.

Osallistujien elämäntapojen terveellisyys pisteytettiin ruokavalion, painoindeksin, savuttomuuden, alkoholin käytön ja fyysisen aktiivisuuden perusteella.

Kolmanneksi yleisin syöpä

Suomessa suolistosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpä. Vuosittain suolistosyöpään sairastuu runsaat 3 000 suomalaista. Kaksi kolmannesta tapauksista todetaan yli 65-vuotiailla.

Suolistosyöpien seulonta aloitettiin Suomessa vuonna 2019.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat