Brittilääkärit huolissaan: Sairastuneet lapset saaneet harvinaisia oireita – yhteyttä koronavirukseen epäillään

Ensimmäisen koronaan kuollut lapsi Michiganissa - vanhemman tunteikas haastattelu 0:54
Amerikkalaisperhe menetti lapsensa koronalle Michiganissa. Vanhemmat kertoivat tapauksesta: "Tämä voi tapahtua kenelle tahansa"

Ison-Britannian julkinen terveydenhoitojärjestelmä varoitti pienestä määrästä vakavasti sairaita lapsia, joilla on erikoisia oireita.

Pieni, mutta kasvava määrä lapsipotilaita on saanut sairastuttuaan harvinaisia oireita, jotka saattavat liittyä koronavirukseen, kertoo CNN.  Ison-Britannian julkinen terveydenhoitojärjestelmä varoitti pienestä määrästä vakavasti sairaita lapsia, joilla on erikoisia oireita.

Lääkäreiden mukaan lapsilla on monen elimen tulehdustila, joka vaatii tehohoitoa. Kuitenkin vain osalla lapsista oli koronavirustartunta.

Tapauksia on ollut Lontoossa ja muualla Isossa-Britanniassa, ja tilanne huolettaakin lääkäreitä.

Kärsivät vatsakivusta, vatsa- ja suolisto-oireista sekä sydäntulehduksesta

Lapset kärsivät vatsakivusta, vatsa- ja suolisto-oireista sekä sydäntulehduksesta. The Guardianin mukaan ainakin 12 lasta on sairastunut uudenlaiseen ja "mahdollisesti henkeä uhkaavaan" oirekirjoon; Britannian terveydenhoitojärjestelmän mukaan tapauksia on alle 20, kertoo BBC.

Tiedotteen mukaan sairastuneilla lapsilla oli "päällekkäisiä toksisen sokkioireyhtymän ja epätyypillisen Kawasakin taudin piirteitä". Kawasakin tauti on pienillä lapsilla esiintyvä akuutti verisuonten seinämien tulehdus. Toksinen sokkioireyhtymä on nopeasti etenevä, hengenvaarallinen, bakteerien aiheuttama sairaus.

– Meillä on kasvava huoli siitä, että (uuteen koronavirukseen) liittyvää tulehdusoireyhtymää esiintyy brittilapsilla, tai tapauksiin saattaa liittyä toinen, vielä tunnistamaton tarttuva taudinaiheuttaja, julkaisussa todetaan.

Oireiden yhteys koronavirukseen ei siis ole selvillä.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Lasten vakavat oireet harvinaisia 

Terveysalan ammattilaiset muistuttavat, että lapset eivät hyvin todennäköisesti sairastu koronaviruksesta vakavasti, ja annettu tiedote onkin tarkoitettu lääkäreille ja muille ammattilaisille.

– Onneksi Kawasakin taudin kaltaiset taudit ovat hyvin harvinaisia, kuten tällä hetkellä myös vaikeat komplikaatiot lapsilla covid-19:ään liittyen, professori Simon Kenny kommentoi CNN:lle.

– Mutta on tärkeää, että lääkäreille kerrotaan mahdollisista uusista yhteyksistä (sairaustapauksissa), jotta he voivat antaa lapsille ja nuorille oikeanlaista hoitoa nopeasti.

Lue myös:

    Uusimmat