Mainos

Boliviassa Moralesin hallituksen jäseniä hakee turvaa Meksikon suurlähetystöstä – syytteitä kansankiihottamisesta ja terrorismista

Boliviassa entisen presidentti Evo Moralesin hallituksen jäseniä on hakenut turvaa Meksikon suurlähetystöstä La Pazissa, Bolivian väliaikaishallinnon ulkoministeri Karen Longaric kertoo.

Noin kahdenkymmenen turvaa hakevan joukosta viidellä on pidätysmääräys. Suurlähetystössä kerrotaan olevan esimerkiksi entinen ministeri Juan Ramon Quintana, jota syytetään kansankiihotuksesta ja terrorismista.

Meksikoon paennutta Moralesia syytetään samoista rikoksista.

Longaric aikoo olla yhteydessä suurlähetystöön kertoakseen määräyksistä, jotta epäiltyjä ei päästettäisi pois maasta.

Maan parlamentti ja väliaikainen presidentti Jeanine Anez hyväksyivät sunnuntaina lakipaketin, joka mahdollistaa uusien vaalien järjestämisen. Lailla muun muassa kumottiin vilpillisinä pidettyjen lokakuisten vaalien tulos ja muodostettiin uusi vaalituomioistuin.

Laki myös estää eronneen Moralesin kahdella viimeisellä kaudella tietyssä virassa toimineita henkilöitä hakemasta jatkokautta samassa tehtävässä. Laki pätee täten myös Moralesiin itseensä, eikä hän näin voi asettua ehdolle uusissa presidentinvaaleissa.

Bolivia on kärsinyt väkivaltaisista levottomuuksista lokakuun presidentinvaalien jälkeen.

Välit Yhdysvaltoihin lämpenemässä

Bolivia nimitti tiistaina ensimmäistä kertaa 11 vuoteen suurlähettilään Yhdysvaltoihin.

Nimitys on osa maan väliaikaishallinnon uusia ulkopoliittisia linjauksia. Sosialistisen Moralesin aikana suhteet Yhdysvaltoihin olivat jännittyneet, eikä maalla ole ollut suurlähettilästä Washingtonissa sitten vuoden 2008.

Yhdysvaltojen tunnustama väliaikaispresidenttinä Anez on katkaissut Bolivian siteet Kuubaan ja Nicolas Maduron Venezuelaan. Hän on myös tunnistanut Juan Guaidon Venezuelan presidentiksi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja