Toiko ikä jäykkyyden? Näin jumppaat sen pois

Onko kehosi iän myötä jäykistynyt ja selkä painunut kumaraan? Lääkäri Antti Heikkilä kertoo, miten jumppaat itsesi kuntoon ilman verenmakua suussa.

– On biologinen tosiasia, että ikääntyessä kudokset jäykistyvät. Myös vuosien myötä kasvavat stressi ja jännitys johtavat tiedostamattominakin jäykkyyden lisääntymiseen, Antti Heikkilä sanoo.

Jäykässä tukilihaksistossa tapahtuu helposti vaurioita.

– Selkä painuu vähitellen etukumaraan asentoon: ihminen joutuu käyttämään koko ajan tukilihaksia pysyäkseen pystyssä ja estääkseen kaatumisen. Tästä aiheutuvan kroonisen lihasjännityksen takia liikkuminen tekee kipeää, ja siihen tarvitaan yhä enemmän ja enemmän energiaa.

– Se on kuin ajaisi autoa käsijarru päällä, Heikkilä sanoo.

Ei raudan pumppaamista

Oli syy jäykistymiseen mikä tahansa, sitä voidaan estää ja hallita venyttelyharjoituksilla. Heikkilä luottaa vanhaan itämaiseen perintöön.

– Esimerkiksi jooga ja tai-chi tähtäävät elimistön toiminnallisen tasapainon säilymiseen. Se onnistuu kolmella–neljällä yksinkertaisella liikesarjalla. Paljoa muuta ei oikeastaan edes tarvita.

– Tässä ei ole missään nimessä kysymys lihasvoimien mielipuolisesta kasvattamisesta rautaa pumppaamalla, vaan elimistön joustavuuden ja tasapainon säilyttämisestä, Heikkilä sanoo.

Heikkilä kehottaa kiinnittämään liikesarjoissa erityistä huomiota selkään.

– Pystyasennon toimivuus ja sitä kautta liikkuvuus lähtevät juuri sieltä. Liikesarjoja tekemällä selkä pysyy suorana.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat