Biden vetosi USA:n kongressiin tuen läpiviemiseksi: "Ukrainalaiset taistelevat, mutta ammukset ovat loppumassa"

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on vedonnut Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan toisen vuosipäivän lausunnossaan maansa kongressiin, jotta uusi Ukrainan tukipaketti lopultakin hyväksyttäisiin.

Tukipaketti on kompastellut republikaanien laitaoikeistolaisen siiven ja todennäköisen presidenttiehdokkaan Donald Trumpin vastustukseen.

– Kahden vuoden sodankäynnin jälkeen Ukrainan kansa jatkaa taisteluaan valtavalla rohkeudella, mutta heidän ammuksensa ovat loppumassa, X-alustalla julkaistussa lausunnossa kerrotaan.

Presidentti korosti myös sitä, että Ukrainan tukeminen on niin ikään sijoitus Yhdysvaltain omaan puolustusteollisuuteen.

Lisäksi Biden toisti viestinsä siitä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin teki pahan laskelmointivirheen hyökätessään Ukrainaan.

– Hän uskoi, että voisi helposti taivuttaa vapaan kansan tahtoonsa ja murtaa heidän tahdonvoimansa. Että hän voisi rynnäköidä suvereeniin valtioon, ja maailma antaisi hänelle myöten. -- Kaksi vuotta myöhemmin näemme entistä selvemmin sen, minkä tiesimme jo ensipäivistä lähtien: Putin teki pahan virhearvion, Biden sanoo.

Biden viittasi lausunnossaan myös Naton laajenemiseen Suomen jäsenyyden myötä. Ruotsin jäsenyys odottaa vielä Unkarin hyväksyntää.

– Ukrainan urhea kansa jatkaa taisteluaan, antamatta periksi kamppailussaan vapautensa ja tulevaisuutensa puolustamiseksi. Nato on vahvempi, suurempi ja yhtenäisempi kuin koskaan.

Uusia pakotteita yli 500 taholle

Yhdysvallat on asettamassa pakotteita yli 500 taholle, jotka liittyvät Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa. Asiasta kertoi Yhdysvaltain valtiovarainministeriö jo torstaina, ja Biden kertoi asiasta myös perjantaisessa lausunnossaan.

Lausunnossaan Biden mainitsi pakotteiden syyksi paitsi Ukrainan sodan, myös oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kuoleman venäläisessä vankilassa. Pakotteiden kohteina on muun muassa ihmisiä, joilla on yhteys Navalnyin vankilatuomioon.

Pakotteiden kerrotaan iskevän kovaa Venäjän Ukrainassa käymään sotaan sekä siihen liittyviin ihmisiin ja tahoihin. Uutistoimisto AFP:n haastatteleman ministeriölähteen mukaan uusi pakotepaketti on suurin yksittäinen sitten Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen alun helmikuussa vuonna 2022.

Uusista yhdysvaltalaispakotteista ovat olleet päättämässä sekä valtiovarainministeriö että ulkoministeriö. Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettiläs Anatoli Antonov sanoi perjantaina, että Yhdysvaltain uusilla pakotteilla yritetään sekaantua Venäjän sisäisiin asioihin.

– Uudet laittomat rajoitteet ovat jälleen yksi röyhkeä ja kyyninen yritys sekaantua Venäjän sisäisiin asioihin, Antonov sanoi Venäjän valtiollisille uutistoimistoille.

Lauantaina 24. helmikuuta tulee kuluneeksi tasan kaksi vuotta siitä, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksensä Ukrainassa.

Lue myös:

    Uusimmat