Julija Tymoshenko MTV Uutisille: Ukrainaa ei pidä painostaa rauhanneuvotteluihin, alueluovutukset olisivat virhe

Julija Tymoshenko MTV Uutisille: Ukrainaa ei pidä painostaa rauhanneuvotteluihin, alueluovutukset olisivat virhe 2:23
Julija Tymoshenko MTV Uutisille: Ukrainaa ei pidä painostaa rauhanneuvotteluihin, alueluovutukset olisivat virhe

Ukrainalaispoliitikko Julija Tymoshenko varoittaa länttä painostamasta Ukrainaa rauhanneuvotteluihin Venäjän kanssa. Hänen mukaansa myös alueluovutukset Venäjälle olisivat virhe.

Julija Tymoshenko on luovinut Ukrainan johdossa läpi myrskyisten vuosikymmenten.

Pääministerikausien, oppositiotoiminnan, oranssin vallankumouksen johtajuuden ja poliittiseksikin luokitellun vankilakeikan parkkiinnuttama Tymoshenko luottaa Ukrainan voittoon.

Sota on suora seuraus kansainvälisen yhteisön lepsuilusta

Tymoshenkon mukaan nykyinen täysimittainen sota on suora seuraus kansainvälisen yhteisön lepsuilusta Venäjän vallattua Krimin ja Ukrainan itäosia Donbasissa vuonna 2014.

– Mikäli tälläkään kertaa pahaa ei rankaista, mikäli Ukraina jälleen pakotetaan hyväksymään alueluovutukset, ihmishenkien menetykset ja tappaminen, se merkitsee murhaamisen ja väkivaltaisen voimakäytön sallimista myös tulevaisuudessa, Tymoshenko sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

– Voin kertoa teille, että Putin ei ole muuttunut. Hän on aina ollut samanlainen. Maailma on vain katsellut häntä vaaleanpunaisten silmälasien läpi.

Ukrainasta paenneet Oleksandra ja Iryna kertovat, millaista on elämä Riihimäellä 3:29
Katso myös: Ukrainasta paenneet Oleksandra ja Iryna kertovat, millaista on elämä Riihimäellä

Tymoshenko vaatii länneltä lisää aseita ja ammuksia

Koko Ukrainan johtoketjun lailla Tymoshenko vaatii länttä toimittamaan ukrainalaistaistelijoille lisää aseita ja ammuksia.

Ukraina ottaa uusia sotilaita siviilistä paikkaamaan harvenevia rivejä juoksuhaudoissa, mutta heille on saatava voittavat työkalut.

Suomi on Ukrainalle esikuva

Ainoa Venäjän sotavimmaa patoava tekijä on Tymoshenkon mielestä Nato.

– Suomi on meille esikuva. Me haluamme edetä Nato-jäsenyyteen samalla tavalla kuin te, ilman vuosikymmeniä kestäviä jäsenyysneuvotteluja sotilasliiton kanssa. Me haluamme päästä pikavauhtia Natoon. 

Tymoshenko sanoo, että kokemus on osoittanut Ukrainalle, että ainoa sodan pysäyttävä strategia on Euroopan kollektiivinen turvallisuus- ja puolustusjärjestelmä.

– On olennaista, että Suomi on esimerkillään osoittanut harmaiden alueiden katoavan. Puolustusyhteisön ulkopuolella olevat alueet häviävät.

Lue myös:

    Uusimmat