Ukrainasta paenneet Oleksandra ja Iryna kertovat, millaista on elämä Riihimäellä: "Haluamme rakentaa uuden elämän täällä"

Ukrainasta paenneet Oleksandra ja Iryna kertovat, millaista on elämä Riihimäellä 3:29
Ukrainasta paenneet Oleksandra ja Iryna kertovat, millaista on elämä Riihimäellä

Ukrainan sota alkoi kaksi vuotta sitten, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Sota on tuhonnut miljoonien ukrainalaisten elämän puitteet. Miljoonat ovat lähteneet maasta ja vielä useammat ovat maan sisäisinä pakolaisina.

Suomeen näistä sotaa pakenevista ihmisistä on päätynyt noin 66 000. Täällä he ovat ohjautuneet vastaanottokeskuksiin eri puolille maata. 

Toki isot kaupungit houkuttavat tulijoita, mutta onpa heitä myös pienemmillä paikkakunnilla kuten Riihimäellä.

Mariupolista sotaa paennut Oleksandra Andriienko on asunut Suomessa pian kaksi vuotta ja osaa kieltä jo varsin hyvin. Hän sanoo, ettei edes haaveile Ukrainaan paluusta.

– Minä olin mariupolilainen ja nyt minä olen riihimäkeläinen ja rakastan Suomea, hän sanoo.

Myös Iryna Alekseeva sanoo, etteivät hän ja hänen perheensä aio palata Ukrainaan.

– Koska paluu ei ole mahdollista. Me haluamme rakentaa uuden elämän täällä.

Iryna Alekseeva on koulutukseltaan metallipuolen insinööri, mutta Riihimäellä hän työllistyi päiväkotiin. 

Lastenhoito olikin niin mieluisaa työtä, että nyt hän aloittelee lähihoitajan opintoja, jotta voisi jonakin päivänä saada vakituisen työpaikan varhaiskasvatuksen piiristä.

Oleksandra Andriienko opiskeli Ukrainassa kielenkääntäjäksi kielinään puola ja bulgaria. Riihimäellä hän työskentelee kotouttamispalveluissa auttamassa muita ukrainalaisia suomalaisen yhteiskunnan kiemuroissa.

Pienet yksityiskohdat

Suomeen tulleista ukrainalaisista monilla oli joitakin yhteyksiä tänne jo ennestään esimerkiksi aiemmin tehtyjen maataloustöiden vuoksi. Toiset taas tulivat tänne sattuman sanelemina.

Iryna Alekseeva kertoo, että Mariupolista he pakenivat aluksi Länsi-Ukrainaan, mutta päättivät sitten jatkaa matkaa maan rajojen ulkopuolelle. 

Autokyyti ukrainalaisesta rajakylästä Tallinnaan järjestyi sattumalta ja lopulta Iryna nousi lapsiensa, kissan ja koiran kanssa laivasta Helsingissä. 

Suomessa lemmikkien kanssa pakeneville osoitettiin vastaanottokeskukseksi Riihimäki.

Oleksandra Andriienko taas kertoo nähneensä ennen sotaa unta revontulista. Kun sota alkoi ja oli pakko lähteä, Oleksandra ehdotti perheelleen matkustamista pohjoista kohti revontulien perässä. Niinpä he valitsivat kohdemaakseen Suomen.

Riihimäelle saapumista selittää lemmikki.

– Riihimäki, because kissa, sanoo Oleksandra suomea ja englantia sekoittaen.

Lue myös:

    Uusimmat