Biden saapui Lontooseen: Suhde Britanniaan on "kivenkova", hän sanoi

Euroopan-kiertueelle saapunut Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on tavannut tänään Britannian pääministerin Rishi Sunakin.

Joe Biden sanoi Britannian ja Yhdysvaltojen suhteen olevan "kivenkova" vieraillessaan pääministerin virka-asunnossa Downing Streetillä Lontoossa. Biden kertoi toimittajille, ettei hän "voisi tavata läheisempää ystävää ja suurempaa liittolaista".

Biden ja Sunak keskustelivat pääministerin virka-asunnon puutarhassa vajaat 40 minuuttia istuen korituoleissa ja siemaillen erityisistä Downing Street -mukeista.

Sunak ei korostanut erimielisyyttä rypälepommeista

Naton Liettuan huippukokouksen lähestyessä on nähty merkkejä erimielisyydestä, erityisesti liittyen Bidenin hyväksymään päätökseen toimittaa rypäleammuksia Ukrainalle. Kansalaisjärjestöt arvostelivat tiukasti Yhdysvaltojen rypälepommeja koskevaa päätöstä.

Downing Streetin puutarhassa Biden sanoi, että päätös rypäleammusten lähettämisestä oli erittäin vaikea, mutta vastahyökkäystä tekevillä ukrainalaisilla joukoilla olivat ammukset lopussa.

Sunak ei viikonloppuna suoraan arvostellut Yhdysvaltoja, mutta toisti, että Britannia oli yksi 120:sta rypäleammusten käytön ja toimittamisen kieltävän kansainvälisen sopimuksen allekirjoittajista.

Bidenin vierailun aikana maanantaina Sunak ei korostanut erimielisyyttä.

– Olemme Naton kaksi vahvinta liittolaista ja tiedän, että haluamme tehdä kaikkemme vahvistaaksemme euroatlanttista turvallisuutta, hän sanoi

Ilmastokeskusteluihin Windsorin linnaan

Ennen lähtöään Britanniasta Biden käy teellä kuningas Charles III:n kanssa Windsorin linnassa Lontoon länsipuolella keskustellakseen ilmastokysymyksistä.

Tämä on Bidenin ensimmäinen tapaaminen Charlesin kanssa sen jälkeen, kun hänet kruunattiin virallisesti kuninkaaksi toukokuussa.

Rahoittajat ja filantroopit tapaavat myös Windsorissa keskustellakseen ilmastorahoituksesta, jolla tuetaan kehitysmaiden hiilidioksidipäästöjen vähentämistä.

Kokoukseen osallistuvat Britannian energiaturvallisuus- ja hiilineutraaliusministeri Grant Shapps ja Yhdysvaltain ilmastoerityislähettiläs John Kerry.

Vilnan kautta Helsinkiin

Britannia on Bidenin matkan ensimmäinen kohde. Britanniasta yhdysvaltalaispresidentti suuntaa Naton huippukokoukseen Liettuan pääkaupunkiin Vilnaan. Huippukokous kestää tiistaista keskiviikkoon.

Yhdysvallat näyttää nyt olevan Ukrainan jäsenyyden suhteen epäröivä. Biden on kuvaillut kysymystä Ukrainan jäsenyydestä "ennenaikaiseksi".

Torstaina Biden osallistuu Helsingissä pidettävään Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen huippukokoukseen. Kokousta isännöi presidentti Sauli Niinistö.

Tällaisella panssari-Cadillacilla presidentti Biden liikkunee Helsingissä ensi viikolla 4:41
Tällaisella panssari-Cadillacilla presidentti Biden liikkunee Helsingissä.

Lue myös:

    Uusimmat