Avioero repi syöpään sairastuneen naisen lapsihaaveet kappaleiksi – ei saa käyttää alkioitaan: "Tämä oli hänen ainoa toivonsa"

0:52
Minkä ikäisenä lastenhankintaan tulisi havahtua?

Amerikkalaisparin rumasta avioliitosta tuli vielä asteen verran ikävämpi, kun entiset rakastavaiset alkoivat kiistellä pakastettujen alkioidensa kohtalosta. Tapauksesta kertoo muiden muassa CNN.

Arizonan korkein oikeus on määrännyt, ettei 39-vuotias Ruby Torres saa käyttää ex-miehensä John Terrellin siemennesteellä hedelmöitettyjä munasolujaan tullakseen raskaaksi. Sen sijaan alkiot on luovutettava toiselle lapsettomuudesta kärsivälle pariskunnalle.

Päätös perustuu sopimukseen, jonka ex-pariskunta laati hedelmöityshoitojen yhteydessä. Oikeudessa Torres ja Terrell eivät päässeet yksimielisyyteen sopimuksen muuttamisesta, mikä on ollut suuri pettymys Torresille.

– Alkiot ovat ainut mahdollisuuteni saada biologinen lapsi, Torres sanoi ABC15-uutiskanavalle vuonna 2017, jolloin avioerokiista alkoi.

Syöpähoidot johtivat hedelmättömyyteen

Torres päätti turvautua hedelmöityshoitoihin, kun hänellä todettiin rintasyöpä vuonna 2014. Hänelle kerrottiin, että syöpähoidot saattaisivat aiheuttaa hedelmättömyyttä.

Parantaakseen mahdollisuuksiaan tulla raskaaksi Torres päätti pakastaa omista munasoluistaan ja lahjoittajan siemennesteestä aikaansaatuja alkioita. Hän kysyi spermanluovuttajaksi silloista poikaystäväänsä Terrelliä, joka lopulta myöntyi ehdotukseen, päätöksessä kerrotaan.

Hedelmöityshoitojen yhteydessä Torres ja Terrell allekirjoittivat sopimuksen eron varalta. Jos pari päätyisi jatkamaan eri teillä, alkiot joko annettaisiin toiselle pariskunnan osapuolelle tai luovutettaisiin kokonaan toiselle pariskunnalle. Sopimuksen mukaan parin pitäisi olla yksimielisiä alkioiden käytöstä raskauden aikaansaamiseksi.

Muutaman päivän kuluttua Torres ja Terrel menivät naimisiin. Alkiot pakastettiin ja säilöttiin. Torres aloitti syöpähoidot, jotka laskivat merkittävästi hänen hedelmällisyyttään.

Naiselta vietiin mahdollisuus omaan lapseen

Alkioiden kohtalosta lähdettiin vääntämään vuonna 2017, kun Torres ja Terrell päättivät erota. Syövän selättänyt vaimo halusi pitää alkiot, mutta mies ei halunnut olla eksänsä lapsien isä ja vaati alkioita poisluovutettaviksi. Riitaa puitiin useissa oikeusasteissa.

Lopulta oikeus päätyi Terrellin puolelle. Oikeuden mukaan Terrellin haluttomuus tulla isäksi painaa enemmän kuin Torresin halu lisääntyä ja saada biologisesti omia lapsia. Päätöstä tukee myös pariskunnan vuonna 2014 laatima sopimus.

Torresin asianajaja Stanley Murray kertoo Phoenix New Timesille olevansa päätöksestä erittäin pettynyt.

– Hän (Torres) halusi lapsen, ja tämä oli hänen ainoa toivonsa, ja tuo toivo on riistetty häneltä, Murray sanoo.

Terrellin asianajaja Claudia Work puolestaan pitää päätöstä oikeudenmukaisena. Work suosittelee hedelmöitysklinikalla asioivia pariskuntia olemaan tarkkoina sopimuksen yksityiskohtien kanssa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja