Autovalmistaja ja valokuvaaja ilmiriidassa Yhdysvalloissa: "Väite on vaarallinen ja karmiva"

Matti Pirhonen näyttää mallia: Tällaisia ovat tylsät kuvat 0:35
Matti näyttää mallia: Tällaisia ovat tylsät valokuvat.

Kalifornialainen valokuvaaja on haastanut Volvon oikeuteen Yhdysvalloissa. Volvon lakimiesten mukaan muiden käyttäjien julkiset Instagram-kuvat, joihin yhtiö on merkitty, ovat vapaasti käytettävissä yhtiön omissa somekanavissa, mutta valokuvaaja on asianajajineen toista mieltä.

Erikoinen episodi sai alkunsa huhtikuussa 2019, kun Volvo kysyi valokuvaaja Jack Schroederilta lupaa käyttää tämän Instagram-tilillä olleita kuvia yhtiön tilillä.

Aiheesta uutisoivan PetaPixelin mukaan Schroeder ei antanut lupaa, mutta ilmoitti, että Volvo voisi halutessaan ostaa haluamansa kuvat.

Vastausta ei koskaan kuulunut, mutta marraskuussa hän törmäsi lukuisiin ottamiinsa kuviin Volvon Instagram- ja Pinterest-tileillä. Kuvia oli otettu luvatta myös hänen Behance-tililtään.

Tapaus ymmärrettävästi otti Schroederia päähän, mutta kuvissa auton kanssa poseeranneen Britni Sumidan kohdalla tilanne oli vielä ongelmallisempi, sillä hänellä oli sopimus toisen autovalmistajan mallina toimimisesta ja Volvon mainoskampanjassa esiintyminen rikkoi kyseistä sopimusta.

PetaPixelin tietojen mukaan kaksikko ei saanut vastakaikua Volvolta, joten he päätyivät haastamaan ruotsalaisvalmistajan oikeuteen.

Osapuolet täysin eri linjoilla

Sen sijaan, että Volvo USA olisi myöntänyt virheensä, päätti se turvautua aggressiivisempaan taktiikkaan. Sen mukaan Instagram ja palvelun käyttöehdot sallivat sen toimia tällä tavoin, koska Schroederin tili on asetettu julkiseksi. Lisäksi valmistajan lakimiehet syyttävät kaksikkoa liioittelusta ja väittävät heidän yrittävän hyötyä Volvon brändistä ja maineesta.

Volvon mukaan merkitsemällä Volvon Instagram-tilin julkaisemaansa kuvaan, Schroeder antoi ymmärtää, että kuvan jakaminen Volvon omalla tilillä olisi hyväksyttävää.

– Volvon väite siitä, että he voivat käyttää mitä tahansa Instagramissa julkisesti julkaistua kuvaa, on vaarallinen, karmiva ja paikkaansa pitämätön. Koko globaalin luovan yhteisön tulisi olla hälytystilassa, ja Instagramin tulisi ottaa kantaa välittömästi, Schroederin ja Sumidan asianajaja Jeff Gluck totesi PetaPixelille.

Lähteet: PetaPixel, Jalopnik

Lue myös:

    Uusimmat