Potkiko Volvo työntekijänsä pellolle, koska tämä ei ollut riittävän ruotsalainen? Valmistaja haastettiin oikeuteen USA:ssa

Nelivuotias Sophie romuttaa Volvon kuorma-auton 2:23
4-vuotias Sophie romutti Volvon 18-tonnisen FMX-kuorma-auton – ja ihan luvan kanssa.

Pohjois-Carolinassa Volvon leivissä työskennellyt mies syyttää entistä työnantajaansa syrjinnästä.

Kuorma- ja linja-autoja valmistavan Volvo Groupin entinen työntekijä syyttää ruotsalaisyhtiötä työsyrjinnästä ja perusteettomasta irtisanomisesta.

Romaniassa syntyneen Luke Diventin mukaan häntä kohdeltiin työyhteisössään huonosti ja asetettiin toistuvasti epäedulliseen asemaan siksi, ettei hän ollut ruotsalainen. Hän pitää epäruotsalaisuuttaan myös irtisanomisensa todellisena syynä.

Kehotettiin olemaan "ruotsalaisempi"

Pohjois-Amerikan Volvo Groupin oikeuteen haastanut Diventi työskenteli yhtiön pääkonttorilla Pohjois-Carolinan Greensborossa seitsemän vuoden ajan projektipäällikkönä.

Kanteen mukaan Diventi selviytyi työtehtävistään "yhtä hyvin tai paremmin" kuin kollegansa, ja ainoa hänen saamansa kehitysehdotus oli olla työkavereitaan kohtaan "ruotsalaisempi".

Pakkoloma ja potkut

Diventi kertoi kokemuksistaan esimiehelleen ensimmäisen kerran kesällä 2018.

Miehen asianajajien mukaan ruotsalaissyntyiset työntekijät saivat toistuvasti erityiskohtelua yhtiön puolelta. Esimerkiksi kaikille avoimissa kokouksissa saatettiin vaihtaa kieli ruotsiksi. Lisäksi ei-ruotsalaisia työntekijöitä jätettiin toistuvasti yhteisten aktiviteettien ulkopuolelle.

Kerran Diventi oli anonut lupaa päästä työmatkalle Volvon pääkonttorille Göteborgiin, mutta reissuun valittiin Diventin sijaan yhtiön ruotsalainen työntekijä. Pian tämän jälkeen Diventi haki ylennystä ja pääsi haastatteluunkin, mutta lopulta ylennyskin meni Ruotsissa syntyneelle työntekijälle.

Lokakuussa 2018 Diventi ilmoitti vievänsä asiansa ylemmille esimiehille. Seuraavana päivänä hänet määrättiin lomalle tapauksen selvittämisen ajaksi. Marraskuussa Diventi irtisanottiin, ja hänen tilalleen otettiin ruotsalainen työntekijä.

Diventi hakee Volvo Groupilta yli 25 000 dollarin korvauksia.

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Tuulilasi.

Lue myös:

    Uusimmat