Auton monitörmäysjarrutusjärjestelmällä on kolarin sattuessa tärkeä tehtävä: "Selvä riski sille, että..."

Näin toimii auton monitörmäysjarrutusjärjestelmä 0:42
Autoliiton videolla koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo, miten auton monitörmäysjarrutusjärjestelmä toimii kolarin sattuessa.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.

Kysymys: Mikä on auton monitörmäysjarrutusjärjestelmä ja millaisessa tilanteessa siitä on hyötyä?

Vastaus: Monitörmäysjarrutusjärjestelmä pyrkii estämään lisävahinkojen syntymisen.

Maantienopeudesta törmättäessä auto ei pysähdy heti törmäyspaikalle vaan jatkaa kulkuaan, usein kimpoilemalla hallitsemattomasti. Tällöin kuljettajan mahdollisuudet hallita ajoneuvoaan ovat varsin rajalliset.

Tilanne saattaa eskaloitua eri syistä

Jos auton hallinta on menetetty törmäyksessä tai ennen sitä esimerkiksi liian suuren tilannenopeuden vuoksi, jatkuvat hallinnan puute ja siitä johtuva holtiton liike erittäin todennäköisesti myös törmäyksen jälkeen.

Kuljettaja saattaa myös loukkaantua tai lamaantua törmäyksessä tai auto vaurioitua ohjauskyvyttömäksi. On siis olemassa selvä riski sille, että kolarissa osallisena ollut auto saattaa ajautua uuteen törmäykseen.

Aktivoituu turvatyynyjen lauetessa

Monitörmäysjarrutusjärjestelmä aktivoituu vakavassa onnettomuustilanteessa, yleensä turvatyynyjen lauettua. Se jarruttaa auton pysähdyksiin pyrkien estämään jatkotörmäykset ja niistä aiheutuvat lisävahingot.

Eri autonvalmistajien järjestelmien toimintaperiaatteet saattavat vaihdella. Onkin tärkeää tutustua juuri omassa käytössä olevan auton monitörmäysjarrutusjärjestelmän toimintaan käyttöohjekirjan avulla.

Lue myös:

    Uusimmat