Autoa ostamassa? Älä sorru yleiseen ennakkoluuloon! Mieti nämä valmiiksi jo ennen autokauppaan astumista

Käytettyä autoa ostamassa? Tässä vinkit autokaupoille 2:21
Käytettyä autoa ostamassa? Vaihtoautoketju kertoo, millaisiin asioihin ostajan kannattaa kiinnittää huomiota ennen lopullista ostopäätöstä.

Vaihtoautoliikkeen mukaan autokauppaan ei kannata marssia ennakkoluuloisena. Se vinkkaa ottamaan tämän jutun perästä löytyvät viisi seikkaa huomioon, kun astuu liikkeen marmorilattialle.

Myyntipäällikkö Hannes Vuorma vaihtoautoketju Kamuxilta kertoo, että suomalaiset autonostajat ovat pääsääntöisesti hyvin perillä autoista ja niiden ominaisuuksista, mutta monilla on liikkeeseen astuessaan ennakkoluuloja, jotka perustuvat vanhaan tietoon tai virheellisiin mielikuviin.

– Yleisimmin törmää siihen, että ajatellaan jossain tietyssä merkissä tai mallissa olevan jokin tyyppivika, kun siinä oli sellainen vuosia sitten. Tekniikka kuitenkin kehittyy, ja vaikkapa vuonna 2005 jossain tietyssä automerkissä tai -mallissa ilmennyt niin sanottu tyyppivika on jo todennäköisesti korjattu uudempiin malleihin, Vuorma kertoo Kamuxin tiedotteessa.

Vuorma huomauttaa, että myös autojen ajo-ominaisuudet kehittyvät vuosien saatossa, ja ostaja voi yllättyä, kun huomaakin pitävänsä sellaisesta merkistä, jota ei aiemmin voinut kuvitellakaan harkitsevansa.

Mieti nämä valmiiksi jo ennen kuin astut autokauppaan

Kun tarkoituksena on ostaa käytetty auto, vinkkaa Vuorma kiinnittämään huomiota muutamaan erityisseikkaan.

– Käytettyä autoa hankkiessa tulisi ymmärtää kokonaisuus, eli auton kunto, historia, mahdolliset lisäinvestoinnit ja kokonaishinta. Vertaa siis kokonaisuutta: miellyttävätkö varusteet ja hintakokonaisuus. Mikäli tulet pitämään autoasi useampia vuosia, ajattele auton käyttötarve koko käyttöajallesi. Vastaahan auto tarvettasi koko omistajuuden ajan? Vuorma luettelee.

"Ei se huono voi olla, kun myyjäkin kehui"

MTV Uutisten liikenneturvallisuusasiantuntija, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen on aiemmin vinkannut, että ”ei se huono voi olla, kun myyjäkin kehui” -ajattelutapaan ei pidä sortua.

– Valitettavasti jopa merkkiliikkeissä on myyjiä, jotka tietävät autoista yllättävän vähän.

Vesalainen suosittelee perehtymään autokaupoilla itse autoon ja sen varusteisiin ennen ostopäätöksen tekoa.

– Mieti tarkasti, mitä varusteita kannattaa priorisoida muiden edelle. Ajonvakautus-, kaistallapysymis- ja hätäjarrutusjärjestelmä pelastavat varmemmin onnettomuudelta kuin hierovat etuistuimet, lasikatto tai pähkinäpuukojelauta.

Myös autoliikkeiden rahoitustarjoukset johtavat helposti harhaan.

– Selvitä aina, mikä on todellinen vuosikorko kaikkien kulujen jälkeen. 1 prosentin korkotarjouksena mainostetun rahoituksen todellinen vuosikorko voi hyvinkin olla 3,5 prosenttia, Vesalainen huomauttaa.

Kamuxin 5 vinkkiä käytetyn auton ostoon

  1. Mieti tarkkaan auton käyttötarve. Tarvitsetko tilavan auton vai pärjäätkö pienemmällä? Ovatko tarpeesi muuttumassa lähitulevaisuudessa?
  2. Laske budjettisi. Mieti, millaisen kuukausierän olisit valmis maksamaan tai millainen kykysi on ottaa lainaa ja maksaa auto suoraan.
  3. Mitkä varusteet haluat ehdottomasti autoosi?
  4. Mikä olisi mieluisin merkki? On hyvä tietää mitä hakee, mutta pidä silti mielesi avoimena.
  5. Jos sinulla on antaa auto vaihdossa, tule sillä paikan päälle, jotta vaihtotarjous saadaan mahdollisimman tarkaksi.

Lue myös:

    Uusimmat