Astma paheni hoidoista huolimatta – naisen diagnoosi olikin luultua vakavampi: ”Jos ei voi hengittää, millään muulla ei ole väliä”

Pysyvästi eroon tupakasta 13:18
Keuhkoahtaumataudin miltei ainoa syy on tupakointi. Videolla vinkit, joilla lopetat lopullisesti.

Nelikymppisenä astmadiagnoosin saaneen yhdysvaltalaisnaisen hengitysoireet eivät parantuneet hoidosta huolimatta, kertoo Yahoo Lifestyle. Kahdeksan vuotta diagnoosin jälkeen selvisi, että hän kärsi keuhkoahtaumataudista.

Yhdysvaltalainen Midge Webb huomasi 40-vuotiaana, ettei kaikki hänen terveydentilassaan ollut enää kohdallaan. Sairaanhoitajana työskentelevä nainen tunsi hengityksensä muuttuneen katkonaiseksi, mutta kiireinen työ ei sallinut hänen pitää tarvitsemiaan taukoja. Työnteko muuttui haastavaksi.

Viimein Midge marssi keuhkosairauksien erikoislääkärin vastaanotolle. Lääkäri diagnosoi naiselle astman ja antoi hänelle mukanaan vietäväksi kaksi inhalaattoria. Säännöllisestä inhalaattorien käytöstä huolimatta Midgen hengitysoireet pahenivat.

– Ne eivät tosiaan tuntuneet juurikaan auttavan, Midge muistelee Yahoo Lifestylelle.

– Tunsin, etten saanut riittävästi ilmaa keuhkoihini. Se sai minut ahdistuneeksi, koska jos ei voi hengittää, millään muulla ei ole väliä.

Midge joutui jopa lopettamaan kehonrakennusharrastuksensa hengitysvaikeuksien vuoksi, vaikka säännöllinen liikunta on osa astmaa sairastavien hoitoa.

Uusi diagnoosi kahdeksan vuoden kuluttua

Noin kahdeksan vuoden kuluttua Midge sai uuden diagnoosin. Hänelle oli kehittynyt keuhkoahtaumatauti – pitkäaikainen ja etenevä sairaus, jossa keuhkoihin ilmaa kuljettavat keuhkoputket ovat ahtautuneet. Tyypillisiä keuhkoahtaumataudin oireita ovat esimerkiksi hengenahdistus, yskä ja hengityksen vinkuminen.

Keuhkoahtaumataudin miltei ainoa syy on tupakointi, kertoo Terveyskirjasto artikkelissaan. Myös Midgen lääkärit epäilivät sairauden syyksi tupakointia – joskin passiivista tupakointia, jolle Midge oli altistunut isovanhempiensa kanssa aikaa viettäessään.

Keuhkoahtaumataudin vuoksi nyt 59-vuotiaan Midgen oli jäätävä varhaiseläkkeelle rakastamastaan sairaanhoitajan työstä. Lääkärit määräsivät Midgen käyttämään happirikastinta niin nukkuessaan kuin imuroinnin kaltaisia arkiaskareita hoitaessaan.

Kun Midge nykyisin altistuu tupakansavulle, hän huomaa sen vaikeuttavan hengitystään heti.

Astman ja keuhkoahtaumataudin välillä on yhteys

Myös astman tiedetään altistavan keuhkoahtaumataudille. American Lung Association -järjestö kertoo, että vakava lapsuusiän astma nostaa keuhkoahtaumataudin todennäköisyyden aikuisiällä lähes 32-kertaiseksi. Lievä astma ei järjestön mukaan nosta keuhkoahtaumataudin riskiä.

Yahoo Lifestylen haastattelema keuhkosairauksien erikoislääkäri Raymond Casciari kertoo, että astman huono hoito lisää keuhkoahtaumataudin riskiä. Ilmiö saattaa johtua siitä, että hengitysteissä tapahtuu pysyviä muutoksia, jotka hankaloittavat hengitystä. Muutoksia ei voi perua.

Hengitysongelmiin onkin tärkeä hakea apua varhaisessa vaiheessa, ja oireita on syytä hoitaa lääkärin neuvojen mukaan.

– Kerron aina potilailleni, että astma ei ole parannettava sairaus, mutta se on hallittava sairaus, Casciari sanoo Yahoo Lifestylelle.

– Niin kauan kuin teet kaikkesi astmaa hallitaksesi, minimoit keuhkoahtaumataudin riskin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja