Keuhkoahtaumataudista kielivät oireet – sairastatko tietämättäsi?

Monet keuhkoahtaumatautia sairastavista eivät edes tiedä sairastavansa sitä – oireet voivat hiipiä hiljalleen, tai ne voidaan sekoittaa johonkin muuhun sairauteen.

Keuhkoahtaumatauti eli COPD (chronic obstructive pulmonary disease) on keuhkojen etenevä ja pitkäaikainen sairaus, jossa keuhkoihin ilmaa kuljettavat keuhkoputket ovat ahtautuneet. Keuhkoahtaumatautiin voi liittyä keuhkoputkentulehduksia ja pahenemisvaiheita, joiden seurauksena keuhkojen toimintakyky voi huonontua pysyvästi. 

Lue listaus keuhkoahtaumataudin yleisimmistä oireista.

Hengenahdistus

Arjessa hengenahdistus saattaa näkyä liikkuessa tai rasituksessa pahenevana helppona hengästymisenä. Ajan kuluessa keuhkoahtaumatautia sairastavalle voi hengittäminen koitua raskaaksi jopa pukeutuessa tai muissa päivittäisissä askareissa.

Hengenahdistus voi kehittyä ilman yskää. Aluksi ahdistus ilmenee vain kovan rasituksen yhteydessä – vaikkapa ylämäkeä noustessa. Hengitysvaikeus johtuu keuhkojen kimmoisuuden puutteesta ja keuhkojen kyvyttömyydestä poistaa ilmaa keuhkoista, kertoo tohtori Jeffrey D. Cirillo Texasin A&M-yliopiston lääketieteellisestä keskuksesta.

Yskä

Krooninen yskä, joka ensin liitetään flunssaan tai muuhun pienempään sairauteen, voi olla varhainen merkki keuhkoahtaumasta. Toisin kuin muut yskät, se ei häviä lainkaan tai pitkään aikaan.

Yskä on merkki siitä, että keho yrittää poistaa limaa keuhkoista tai että keho reagoi ärsykkeeseen. Keuhkoahtaumataudista johtuva yskä voi aluksi laantua hoidolla, muttei parane pidemällä aikavälillä, Cirillo sanoo.

Lisääntynyt limaneritys

Liman köhiminen on yleisin keuhkoahtauman oire. Terveetkin ihmiset tuottavat limaa, jotta hengitystiet pysyvät kosteina. Keuhkoahtaumassa limaa kuitenkin erittyy liikaa ja se toimii kuin hämähäkin verkko: limaan tarttuu bakteereita tai muita haitallisia hiukkasia, jotka normaalisti poistuisivat. 

Hengityksen vinkuminen

Kun hengitystiet ahtautuvat, voi keuhkoihin tai sieltä ulos pyrkivä ilma aiheuttaa vinkuvan äänen.

Rintakipu

Keuhkoahtaumapotilaat voivat kokea myös rintakipua.

– Kipu voi johtua liiallisesta rasituksesta hengittäessä, Cirillo sanoo.

Kipu voi johtua myös kyvyttömyydestä uloshengittää – rintakehä ei voi kunnolla rentoutua. Raju yskiminen voi myös kiristää rintalihaksia.

Krooninen keuhkoputkentulehdus

Krooninen keuhkoputkentulehdus, keuhkoputkien limakalvojen pitkäaikainen tulehdus, on yksi keuhkoahtauman oire. Akuutti keuhkoputkentulehdus ei kestä kauan eikä välttämättä uusiudu, toisin kuin krooninen eli pitkittynyt tulehdus. Pitkittynyt tulehdus ei myöskään välttämättä parane – se voi kestää kuukausia ja tulee takaisin. Liika lima sallii bakteerien lisääntyä keuhkoissa. 

Väsymys

Väsymys on keuhkoahtaumataudin yleinen oire – pääasiassa siksi, että kehon täytyy työskennellä enemmän saadakseen happea.

Chest-julkaisussa julkaistun tutkimuksen mukaan väsymystä valittaneiden potilaiden keuhkojen toiminta oli heikompaa – myös kyky liikkua oli huonompi.

Ei oireita lainkaan 

Puolet keuhkoahtaumapotilaista ei tiedä sairastavansa keuhkoahtaumaa. Yksi syy tähän on, että toisinaan keuhkoahtauma ei anna mitään oireita, varsinkaan alkuvaiheessa.

– Normaalisti oireet eivät ilmene äkillisesti, vaan salakavalasti, Cirillo sanoo. 

Tauti voi edetä ilman että potilaalla on edes tietoa koko sairaudesta. Usein oireet, kuten rasituksessa hengästyminen saatetaan laittaa ikääntymisen tai huonon kunnon piikkiin. 

Lähteet: health.com, hengitysliitto.fi, terveyskirjasto.fi

Kuvat: Colourbox.com

Marraskuussa 2012 Studio55.fi-lähetyksessä keskusteltiin keuhkosairauksien erikoislääkäri Eeva-Maija Niemisen kanssa keuhkoahtaumataudista. Mistä taudissa on kysymys? Millaisiksi lääkäri kuvaa oireet? Katso video! 
 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja