Astmaa sairastavat lapset alttiita lihomaan

Astma ja lihavuus on yhdistetty toisiinsa myös aiemmin, mutta tutkijoille on jäänyt epäselväksi, kumpi altistaa kummalle.

Tuoreen tutkimuksen mukaan astmaa jo esikouluiässä sairastavat lapset saattavat olla muita herkempiä lihomaan myöhemmin lapsuudessa ja nuoruudessa. Riski voi kuitenkin kumoutua astmalääkitysten ansiosta.

Astma ja lihavuus on yhdistetty toisiinsa myös aiemmin, mutta tutkijoille on jäänyt epäselväksi, kumpi altistaa kummalle. Nyt julkaistut tulokset viittaavat astman tulevan ensin, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Runsaan kahdentuhannen 5–8-vuotiaan kalifornialaislapsen kymmenvuotiseen seurantaan perustuvat tulokset viittaavat astmaa sairastavien lasten lihovan todennäköisemmin kuin terveiden ikätovereiden. Lapset olivat normaalipainoisia tutkimuksen alkaessa, mutta seurannan päättyessä astmaatikoissa oli puolitoista kertaa enemmän lihavia.

Hieman yllättäen astmaatikoiden lihavuusriski kuitenkin kumoutui, jos lasta lääkittiin keuhkoputkia avaavilla astmalääkkeillä. Yhteys havaittiin riippumatta siitä, kuinka paljon lapset harrastivat liikuntaa. Tutkijat pitävät mahdollisena, että lääkitykset itsessään vaikuttavat kilojen kertymiseen, mutta on myös mahdollista, että lääkkeitä käyttävien astma on paremmalla hoidolla. Astman varhainen toteaminen ja hoitaminen saattaakin estää lihomista, tutkijat arvelevat.

Yhdysvaltalaisten havainnot pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne kannustavat vanhempia kiinnittämään erityistä huomiota astmaa sairastavien lastensa ruokavalioon ja elämäntapoihin. Terveellinen ruokavalio ja liikuntaharrastukset ovat muutenkin suositeltavia.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

***

10:36

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja