Hoidatko astmaa oikein? Lue asiantuntijan neuvot

Astma pysyy hallinnassa pienillä arkipäiväisillä asioilla. Säännöllinen lääkitys on astman hoidon perusta, mutta hyvinvointiin voi vaikuttaa myös omilla valinnoilla.

Astmaa sairastava tottuu helposti oireisiinsa. Yskä, hengityksen vinkuminen tai hengenahdistus ovat merkkejä siitä, että astma ei ole hallinnassa. Ensisijaisesti on tärkeää tarkastuttaa lääkkeenottotekniikka hoitajan vastaanotolla. Hoitajan kanssa voi keskustella samalla myös muista astman hallintaan vaikuttavista tekijöistä.

– Tupakoinnin lopettaminen on astman hoidossa tärkeää, koska tupakointi vaikuttaa heikentävästi astmalääkkeiden tehoon, allergianeuvoja, koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta toteaa.

Maltillinen kuntoilu on myös hyvä tapa pitää astmaa hallinnassa. Rasituksen sietokyky paranee liikunnan avulla. Elämä helpottuu, kun portaiden nousu tai kauppakassien kantaminen eivät hengästytä.

– Liikunnan ei tarvitse olla raskasta hikijumppaa, vaan se voi olla oman mieltymyksen mukaista rauhallistakin kuntoilua kuten uintia. Paikallisilla allergia- ja astmayhdistyksillä on liikuntaryhmiä, joissa jokainen saa liikkua oman kunnon ja tuntemustensa mukaan. Avaavaa lääkettä voi ottaa ennaltaehkäisevästi, ja se on syytä pitää aina mukana, Vuorenmaa toteaa.

Ylipaino vaikeuttaa astman hallintaa ja säännöllinen liikunta on siksikin tärkeä osa astman hoitoa. 

Katso videolta Allergia- ja astmaliiton pullopuhallusohje runsaaseen limaneritykseen. 

Lähde: Allergia- ja astmaliitto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja