Asiantuntija varoittaa: Eliniän pidentäminen tekee meistä "käveleviä zombeja", jos yhtä ongelmaa ei ratkaista

Brittilehti Telegraphin haastattelema asiantuntija muistuttaa, että lääketiede ei ole vielä keksinyt keinoja aivojen nuorentamiseen.

Lääketieteen kehittyminen ja ravitsemuksellisen tilanteen paraneminen tarkoittaa, että ihmiset elävät entistä pidempään. Tutkijat uskovat, että maksimaalinen ihmisikä on noin 120 vuotta, mutta kaloreita rajoittavan ruokavalion noudattaminen saattaisi pidentää elämää jopa 180 vuoteen.

King’s College London -yliopiston professori Mauro Giacca muistuttaa, että kehon pitäminen hengissä on kuitenkin turhaa, jos aivosoluja ei pystytä elvyttämään. Mikäli keinoa vähenevien aivosolujen lisäämiseksi ja muistisairauksien hoitamiseksi ei löydetä, meistä voi tulla ”käveleviä zombeja”. Keho toimii, mutta aivot eivät.

Aivosolut vähenevät iän ja sairauksien myötä

Giacca sanoo, että ihminen menettää joka päivä noin 80 000 aivosolua. Tämä tarkoittaa, että 80- tai 90-vuotias henkilö on jo menettänyt noin 10–15 prosenttia aivosoluistaan, mikä näkyy esimerkiksi hidastuneena ajatteluna ja liikkumisena.

Kun luonnolliseen aivosolujen katoon otetaan lukuun muistisairauksien kuten Alzheimerin taudin kaltaiset terveysongelmat, voivat pitkään elävät ikäihmiset olla ”terveitä sydämeltään, mutta tyhmiä päästään”, Giacca sanoo.

Esimerkiksi Alzheimerin tautia esiintyy jo 15–20 prosentilla yli 85-vuotiaista, kertoo Terveyskirjasto. Oireita, kuten muistin heikentymistä, voidaan lievittää lääkkeillä, mutta parantavaa hoitoa Alzheimerin kuten muihinkaan muistisairauksiin ei ole.

Lue myös:

    Uusimmat