Tutkimus selvitti: Tämä ruokavalio pidentää iäkkäidenkin elinikää

7:47

Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio voi auttaa elämään pitempään ja terveempänä vielä yli 65-vuotiaanakin, tuore tutkimus osoittaa.

Yllä olevalla videolla pohditaan, mikä on aivoille sopivaa ruokaa.

Tutkimus julkaistiin British Journal of Nutrition -lehdessä, ja sen perusteella Välimeren alueen perinteistä ruokavaliota noudattavat yli 65-vuotiaat menehtyvät kahdeksanvuotisen seurannan aikana noin neljänneksen epätodennäköisemmin kuin samanikäiset, joiden ruokavalio on epäterveellisempi.

Välimeren perinteistä ruokavaliota noudattavat syövät runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja ja käyttävät kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.

Välimeren perinteisen ruokavalion terveellisyys todettu ennenkin

Havainnot saatiin tutkimuksessa, jossa 5 000 yli 65-vuotiasta seurattiin kahdeksan vuoden ajan. Tutkijat tekivät tämän lisäksi myös toisen analyysin, jossa he tarkastelivat kuuden aiemman tutkimuksen tuloksia. Myös tässä analyysissa näkyi välimerellisen ruokavalion terveellisyys. Aineistot kattoivat 12 000 yli 65-vuotiasta.

Välimeren perinteisen ruokavalion terveellisyys ja hyödyt on todettu lukuisissa tutkimuksissa tätäkin ennen, mutta yli 65-vuotiaita koskevat tutkimustulokset ovat olleet vähäisempiä. Nykyään harvat Välimeren alueella tai muuallakaan noudattavat kyseistä ruokavaliota kaikilta osin. Tämän vuoksi tutkimuksissa usein arvioidaankin, miten lähellä perinteistä ruokavaliota henkilön ruokavalio on.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja