Asiantuntija: Tästä tunnistat, kärsiikö lapsesi peliriippuvuudesta – muusta tekemisestä perustavanlaatuinen vihje tilanteen ratkaisemiseksi

Digipelihaittoja pohtivan hankkeen suunnittelija: Näistä asioista tiedät, että pelaaminen on muuttunut ongelmaksi 3:14
Helmi Korhonen kertoo videolla myös, miten peliriippuvuus pahimmillaan muistuttaa jopa päihdeaddiktiota.

Peliriippuvuus muistuttaa pahimmillaan päihderiippuvuutta, kertoo Sosped-säätiön digipelihaittoja pohtivan Digipelirajat’on-hankkeen suunnittelija Helmi Korhonen.

Hänen mukaansa pelihaittojen tunnistaminen on parantunut, jonka vuoksi saattaa näyttää siltä, että haitat kasvaisivat valtavasti. Hän kuitenkin toteaa, että samalla pelisuunnittelussa käytetään koukuttavampia metodeita. Tämä on omiaan lisäämään riippuvuuden riskejä.

Merkkejä ongelmista?

Nuoren peliriippuvuuden tunnusmerkkejä ovat Korhosen mukaan se, että pelaaminen alkaa vaikuttaa tavalliseen arkeen. Pelaaminen alkaa esimerkiksi haitata koulua tai harrastuksia ja vuoksi saatetaan alkaa tinkiä syömisestä, liikkumisesta tai jopa unesta. Myös nuoren ystäväpiiri saattaa kaventua pelkkiin pelikavereihin.

Kun pelihaittoja alkaa ilmetä, ei tilanteeseen ei ole yhtä patenttiratkaisua. Korhonen kuitenkin kehottaa tietynlaista porkkanan käyttöä pelaamisen tiukan rajoittamisen sijaan.

– Usein kun lisätään lapsen arkeen muuta kivaa tekemistä, niin lapsen pelaaminenkin alkaa automaattisesti pikkuhiljaa vähentyä, Korhonen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat