Peliriippuvuudesta tulee Suomessa virallinen sairaus: THL:n mukaan kyse kuin päihteestä – joka kymmenes nuori pelaaja kärsii oireista

Peliriippuvuudesta tulee Suomessa virallisesti sairaus vuonna 2022 – tästä syystä lasten digipelaaminen on ongelma 4:51

Peliriippuvuus saa Suomessa virallisen tautiluokituksen vuonna 2022. 

THL:n erikoistutkijan mukaan Sari Castrénin mukaan asialla on suuri merkitys.

– Kentällä saadaan tietynlainen kriteeristö ja oirekuvan kartoitus käyttöön siitä, että minkälaisesta mahdollisesta ongelmasta voisi olla kysymys.

Castrénin mukaan voimaan tulevan tautiluokituksen myötä myös räätälöidyn hoidon järjestäminen helpottuu. 

Rinnastuu päihderiippuvuuteen

Castrén kertoo, että peliriippuvuus rinnastuu päihderiippuvuuteen, sillä siihen liittyy muun muassa kontrollin menetys. Pelaamisen tarve voi kasvaa, ja peliriippuvuudesta voi seurata unihäiriöitä sekä painonnousua.

Castrenin mukaan pelaaminen on aina kiinnostanut ihmistä, eikä se yleensä ole ensisijainen ongelma, vaan siihen paetaan ongelmia, kuten yksinäisyyttä ja kiusaamista.

– Peli tuottaa positiivisen kokemuksen, johon addiktoidutaan ja saadaan ehkä netin kautta kavereitakin.

Tietyt persoonallisuustyypit altistavat

Agressiivinen, impulsiivinen tai vetäytyvä persoonallisuus altistaa peliongelmalle hyvin samantyyppisesti kuin rahapeliriippuvuudessa.

Digipeleistä saattaakin seurata siirtyminen rahapelien maailmaan.

– Kansainvälinen tutkimus osoittaa, että ne henkilöt jotka ovat pelanneet digipelejä ovat suuremmassa riskissä siirtyä kokeilemaan rahapelaamista ja rahapelimaailmaa.

Arviolta joka kymmenes kännykkä- ja tietokonepelejä pelaava nuori kärsii ongelmapelaamiseen liittyvistä oireista, kertoo vuonna 2017 julkaistu väitöskirjatutkimus.


Lue myös:

    Uusimmat