Asiantuntija: Tämä on Talebanin vallan salaisuus Afganistanissa: Varjohallinnon lonkeroita rakennettu jo vuosia

Asiantuntija avaa äärijärjestö Talebanin nykytilaa ja vaikutusvaltaa:"Pyrkivät esiintymään valtiona valtioiden joukossa" 1:22
Katso video: Asiantuntija avaa äärijärjestö Talebanin nykytilaa ja vaikutusvaltaa: "Pyrkivät esiintymään valtiona valtioiden joukossa".

Maanpuolustuskorkeakoulun apulaissotilasprofessori Antti Parosen mukaan äärijärjestö Taleban on Afganistanin mittakaavassa hyvin vaikutusvaltainen.

– Se on rakentanut viimeisen 15–20 vuoden aikana merkittävästi varjohallintoa ympäri Afganistania, ehkä jopa kylätasolle saakka, Paronen sanoo.

– Näin ollen se tietää käytännössä, mitä sen hallitsemilla alueilla ja Afganistanissa ylipäätään tapahtuu. 

Paronen arvioi, että uudessa Talebanissa on erityispiirteenä se, että se pyrkii esiintymään valtiomiesmäisenä toimijana – tai ainakin yhtenä poliittisena voimana.

– Ylipäätään he pyrkivät esiintymään valtiona valtioiden joukossa, ja sitä kautta hankkimaan legitimiteettiä, joka heiltä on aikaisemmin ei-valtiollisena toimijana puuttunut.   

Katso apulaissotilasprofessori Antti Parosen haastattelu kokonaisuudessaan videoartikkelista.

Mikä on Talebanin tulevaisuus? Asiantuntija arvioi, minkälainen vahvuus äärijärjestöllä on Suomen armeijaan verrattuna 13:27


Lue myös:

    Uusimmat