Asiantuntija: Omaishoitajat säästävät yhteiskunnalta 3 miljardia euroa

Omaishoito ja vanhuspalveluiden tulevaisuus 24:39

Studio55.fi-lähetyksessä vierailleen Omaishoitajat ja läheiset -liiton puheenjohtajan Anneli Kiljusen mukaan omaishoitajat säästävät merkittävät määrät yhteiskunnan varoja.

Suomessa on noin 350 000 omaishoitajaa, joista vain noin 43 000 on tehnyt omaishoitosopimuksen kunnan kanssa. Anneli Kiljunen kertoo, että sopimuksen tehneet omaishoitajat säästävät yhteiskunnan varoja 1,3 miljardia euroa.

– Mutta sitten, jos me otamme kaikki nämä yli 300 000 omaishoitajaa, jotka huolehtivat läheisestään, niin yhteiskunta ja kunnat säästävät tällä hetkellä reilu kolme miljardia euroa, Kiljunen sanoi lähetyksessä.

Noin 60 000 omaishoitajaa hoitaa samaa määrää erittäin vaativaa ja sitovaa hoitoa tarvitsevia läheisiään.

– Jos lasketaan, että nämä 60 000 ihmistä, tai heistä puoletkin jouduttaisiin sijoittamaan meidän muitten palveluiden pariin, se olisi yhteiskunnalle erittäin kallista.

Massiivisten säästöjen takia Kiljusesta onkin jopa järjenvastaista, että kuntapäättäjät ja julkinen sektori eivät halua panostaa enempää omaishoitoon ja sen tukemiseen.

 – Koska se on taloudellisesti järkevää, kustannustehokasta, vaikuttavaa. Toisaalta se antaisi myös omaishoitoperheille inhimillisemmät olosuhteet huolehtia läheisestään, jos me antaisimme heille aidot mahdollisuudet tehdä sitä.

Kuinka paljon rahaa omaishoitaja keskimäärin saa? Mitä Kiljunen ehdottaa omaishoitajien aseman parantamiseksi? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat