Asiantuntija arvioi hyödykkeet sijoituksina – katso mitä kannattaa ostaa!

Oletko miettinyt johonkin tiettyyn tuotteeseen tai asiaan sijoittamista? Lue asiantuntijan vinkit ennen ostopäätöstä.

Laskentatoimen ja rahoituksen professori Timo Rothovius arvioi, kuinka hyviä sijoituksia erilaiset hyödykkeet ovat. Päällisin puolin hyödykkeitä ei varsinaisesti voi kuvailla sijoituksina, sillä niiden arvo laskee jatkuvasti. Onneksi kuitenkin osaa tuotteista voi ajatella myös hyvinä sijoituksia. Ensimmäisenä mieleen tulee tietenkin asunto.

Asunto

– Asunnoista voi puhua sijoituksena, sillä pitkällä tähtäimellä niiden arvo nousee, Rothovius kertoo.

Asuntoakin ostaessa täytyy kuitenkin miettiä onko jollain tietyllä asuinalueella enemmän kysyntää. Nykyään tuntuu, että ihmiset muuttavat töiden perässä Helsinkiin tai muihin isompiin kaupunkeihin. Näin ollen asuntojen kysyntä isoissa kaupungeissa nousee ja toisaalla taas laskee.

– Ihmisiä muuttaa koko ajan Helsinkiin lisää ja asunnot lähes revitään käsistä. Helsingissä siis hinnat nousee, mutta esimerkiksi Itä-Suomessa tai Pohjois-Suomessa hinnat saattavat laskea, mies kertoo.

Elektroniikka

Markkinoilla on jatkuvasti tulossa uusia tuotteita, jotka korvaavat hieman aikaisemmin julkaistun version. Laskentatoimen ja rahoituksen professorin mielestä elektroniikkaan ei kannata rahojaan mennä tuhlaamaan.

– Elektroniikkaan ei kannata sijoittaa. Jo muutamassa vuodessa niiden arvo on nolla, Rothovius kertoo.

Ajoneuvot

Erityisesti miehet saattavat innostua ostamaan auton tai moottoripyörän. Useimmiten sitä ei kannata kuitenkaan miettiä sijoituksena, sillä normaaleiden autojen ja moottoripyörien arvo laskee heti.

– Autossa hinta putoaa nopeasti sijoituksena, jos miettii. Poikkeustapauksena on, jos tehdään esimerkiksi vain pieniä sarjoja jotain tiettyä merkkiä. Niissä saattaa hinta nousta jo heti, Rothovius sanoo.

– Antiikkimoottoripyörä voi olla hyvä sijoitus, jos kyseinen kohde on mielenkiintoinen. Jos kyseessä olisi esimerkiksi Elvis Presleyn vanha moottoripyörä, professori toteaa.

Keräilytuotteet

Tuotteen arvoa nostaa yleisesti se, jos kyseessä on joku harvinaisuus tai muutoin erityisen mielenkiintoinen hyödyke.

– Mistä keräilijät saattavat yhtäkkiä innostua, niin niiden arvo nousee. Esimerkiksi Arabian jotkut lautaset tai muumimukit ovat juuri sellaisia tällä hetkellä, Rothovius kertoo.

Sijoittaminen on riskialtista, sillä menestyksestä ei koskaan voi olla täysin varma. Pääpiirteissään kuitenkin asunto ja uniikit keräilytuotteet ovat hyviä sijoituksia. Muiden hyödykkeiden rahallinen arvo laskee lähes heti ostotilanteen jälkeen.

Lue lisää:

Ira Juvonen, ira.juvonen@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat