Ashleyn alapää oli vuoden päivät "kuin tulessa" – syy löytyikin liian kireistä lihaksista

1:19
Onko sinulla runsaat kuukautiset? Nämä ongelmat tunnistat varmasti

Ashley Collins, 27, kärsi pitkään alapään sietämättömästä polttelusta. 

Ashley Collins, 27, tiesi pitkään, että jokin on vialla. Hänen alapäätään poltteli sietämättömästi. Lääkärit eivät kuitenkaan vuoteen kyenneet selvittämään, mikä on vialla.

"Jokaisella lääkityskierroksella tuli kasvoi"

Ashley kertoi tarinansa Health-lehden juttusarjassa, joka kertoo naisista, jotka ovat saaneet väärän diagnoosin vaivoihinsa.

Kipu alkoi jo alkuvuonna 2018. Ashley ramppasi lääkäreillä kerta toisensa jälkeen.

– Kuukausi kuukauden perään löysin itseni istumasta taas yhdestä tylsästä, kirkkaasti valaistusta huoneesta, selkäni vasten kylmää, metallista tutkimuspöytää ja jalkani kiinni kannakkeissa, Ashley kuvaa.

Joka kerralla tutkimus eteni samalla tavalla: gynekologi joko löysi tulehduksen tai sitten ei. Hän määräsi joko lääkkeitä tai toivotti hyvää jatkoa. Ratkaisua poltteluun ja kipuun ei löytynyt.

Ashley koki virtsatietulehduksenkaltaisia oireita, mutta kyseessä ei ollut tulehdus. Hän sai hiiva- ja bakteeritulehdusdiagnooseja, mutta mikään määrätty lääke ei auttanut.

– Jokaisella lääkityskierroksella tuli (alapäässäni) vain kasvoi voimakkaammaksi, Ashley sanoo.

Kivut estivät nukkumasta

20-vuotiaana Ashley oli kokenut alapääkipua, joiden diagnoosi oli lihaskireys. Kun hän alkoi kokea polttavaa kipua vatsan alueelta vulvaansa asti vuonna 2018, hän suuntasi lääkäriin.

Diagnoosi oli kuitenkin infektio. Ashley söi lääkkeet, mutta polttava tunne alapäässä ei hellittänyt.

Vuoden Ashley taisteli. Toisinaan hän ei saanut kivuilta nukuttua. Joskus vessakäynnit olivat mahdottomia. Ashley rämpi läpi erilaisten tulehdusdiagnoosien.

– Välttelin myös seksiä poikaystäväni kanssa (lääke)hoitojen aikana. Ja rehellisesti, olin liian arka alapäästäni edes nauttiakseni seksistä. Jos harrastimme seksiä, vaginani tuntui infernolta päiviä sen jälkeen, Ashley kuvaa.

"Jatkoin elämää kivun kanssa"

Ashley alkoi ajatella parikymppisenä kokemiaan kipuja ja sitä, olisiko oireiden juurisyy kuitenkin lihaksistossa. Hän yritti käydä fysioterapiassa, mutta lääkäri määräsi kegel-kuulilla tehtäviä harjoituksia, joiden tarkoitus on tiukentaa lihaksistoa

– Jatkoin elämää kivun kanssa. Se on helppoa, kun sitä on joutunut tekemään melkein vuoden. Kun tilasi on krooninen, unohdat, miltä normaali olo tuntuu.

Ongelmana sittenkin lihaksisto?

Lopulta Ashleyn parisuhde päättyi eroon. Lisäksi hän menetti vuonna 2018 isoisänsä.

– Se oli yksi pahimpia hetkiä aikuiselämässäni. Hän oli toinen isäni, cheerleaderini, mentorini. Joten uudenvuodenaattona tein itselleni ja isoisälleni lupauksen: vuosi 2019 olisi vuosi, jona saisin vastauksen.

Jokin Ashleyn mielessä töni häntä edelleen lihaksisto-ongelmien suuntaan. Hän päätti hakeutua samalle lääkärille, jolta oli saanut nuorena apua vuosia sitten.

Ashley muutti äitinsä luo; tämän asunto oli kyseisen lääkärin vastaanoton lähellä. Hän pääsi taas tutun lääkärinsä hoitoon.

"Jos lääkäri ei auta sinua, tarvitset toisen mielipiteen"

Kuinka ollakaan, fysioterapia auttoi. Ashleyn tuska alkoi hellittää.

– Nyt sanoisin, että olen noin 70-prosenttisesti palannut normaalitilaan, hän sanoo.

Ashley sai myös viimein virallisen diagnoosin. Hänellä on lantiopohjan toimintahäiriö, jonka vuoksi hänen alapäänsä lihakset ovat liian kireällä.

Samanlaisista oireista kärsiviä Ashley kehottaa hakeutumaan oikeanlaiselle lääkärille. Tavallinen gynekologi ei välttämättä riitä.

– Ja luota vaistoihisi. Jos lääkäri ei auta sinua, tarvitset toisen mielipiteen. Tutki asiaa itse. Ongelma ei ole vain mielessäsi!

Lähde: Health.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja