Tunnistatko kuvasta klitoriksen tai emättimen? Naisen anatomia on hukassa naisilta itseltäänkin

Ilman kohtua elänyt nainen synnytti lapsen 2:04
Ilman kohtua elänyt nainen synnytti lapsen elinsiirrossa saadun kohdun avulla Yhdysvalloissa.

Kuvitteletko tuntevasi naisen sukuelinten anatomian? Yllättävän moni nainenkaan ei pysy kartalla, kun eteen lyödään kuva omista rakenteista. Jutustamme voit tarkistaa, kuinka hyvä tietämyksesi on.

Vain noin puolet naisista tunnistaa emättimen naisen sukuelimiä kuvaavasta piirroksesta. Tällainen havainto tehtiin, kun asiaa selvitettiin tuhannelle naiselle tehdyssä kyselyssä Britanniassa viime vuonna. Alle kolmasosa naisista pystyi nimeämään kuusi sukuelintään.

Kaikkein tietämättömimpiä olivat yli 65-vuotiaat naiset. Heidän ikäryhmässään harvempi kuin joka neljäs osasi nimetä naisen anatomian rakenteet oikein.

Sen sijaan miesten anatomiasta 70 prosenttia vastaajista tunnisti paikkansa pitävästi esinahkan, peniksen ja kivekset.

Samassa kyselyssä paljastui, että yksi seitsemästä naisesta ei kyennyt nimeämään yhtäkään gynekologista syöpää, joihin kuuluu munasarjasyöpä, kohdunrungon syöpä, kohdunkaulan syöpä, emätinsyöpä, ulkosynnyttimien syöpä (vulvan syöpä) ja istukkasyöpä. Suomessa gynekologisiin syöpiin sairastuu joka vuosi noin 1 600 naista.

Kyselyn toteuttaneessa, gynekologista syöpätutkimusta rahoittavassa Eve Appeal -hyväntekeväisyysjärjestössä tuloksia pidettiin erittäin huolestuttavina: jos naisvartalon perusasioistakin ollaan näin tietämättömiä, kuinka pihalla ollaan vakavammista sairauksista ja niiden oireista? Entä uskalletaanko kuukautisista, välivuodoista ja muista kehossa tapahtuvista muutoksista puhua avoimesti? Ymmärtävätkö naiset, mitä kehossa tapahtuu murrosiän kynnyksellä, seksielämän alkaessa, äidiksi tullessa tai vaihdevuosien käynnistyessä, vai onko koko anatomiamme ja näistä asioista puhuminen tabu?

– Kehotyytyväisyys on tärkeää, mutta kehotietoisuus on aivan elintärkeää, ja meidän tutkimuksemme on osoittanut, että naiset eivät erota vaginaa vulvasta, järjestön toimitusjohtaja Athena Lamnisos on todennut.

Testaa tietämyksesi

Alla olevissa kuvissa esitellään naisen anatomiaa. Liu'uttamalla kuvaa näet sen ilman tekstejä ja teksteillä. Testaa ensin tietämystäsi katsomalla kuvia ilman tekstejä.

Osaatko nimetä ylemmästä kuvasta klitoriksen, klitoriksen hupun, sisemmät ja ulommat häpyhuulet, emättimen aukon, immenkalvon, välilihan, virtsaputken suun ja peräaukon?

Entä alemmasta emättimen, emättimen limakalvon, kohdunkaulan, kohtuontelon, kohtulihaksen, munanjohtimen, munasarjat ja munarakkulat?

Vastaukset löydät jutun lopussa olevan videon alta!

Ulkoiset sukuelimet

Sisäiset sukuelimet

Vähäpätöiset oireet herättivät – usein munasarjasyöpä löydetään liian myöhään

Munasarjasyövän sairastanut Kirsi Valasti kertoi kokemuksistaan Hyvää Elämää -lähetyksessä huhtikuussa 2017.

Mukana ollut professori ja ylilääkäri Ulla Puistola toteaa Kirsin olevan yksi onnekkaista, sillä yleensä munasarjasyöpä ei oireile ennen kuin on liian myöhäistä.

Vastaukset nimeämistehtävään!

Ulkoiset sukuelimet:

Sisäiset sukuelimet:

Lähteinä käytetty: Independent.co.uk, Psshp.fi

Lue myös:

    Uusimmat