Emily sairasti syöpää tietämättään viisi vuotta: "Se oli iso shokki"

Nuoren naisen elämä muuttui, kun hän sai tietää sairastavansa kilpirauhassyöpää tietämättään. Syövän oireet eivät olleet helposti havaittavissa.

29-vuotias Emily Link eli tervettä elämää työskennellen urheiluvalmentajana Iowan yliopistossa. Tavallisella käynnillä gynekologilla kesällä 2016 naisen kaulan kohdalla tuntui suuri patti.

Emilylle tehtiin useita testejä, mutta kuten aiemminkin kaikki näytti olevan hyvin. Vasta ultraäänitutkimus paljasti, että Emilyn kilpirauhasten päällä oli suuri määrä massaa, joka paljastui syöväksi.

– Patti oli kämmenen kokoinen. Kasvaimen koon perusteella lääkäri kertoi minulle, että minulla oli ollut tietämättäni syöpä jo viiden vuoden ajan, Emily kertoo Women's Healthin kirjoituksessa.

Syövän oireet olivat huomaamattomat

Jälkeenpäin ajatellen Emily ihmettelee, miten ei voinut huomata syövän oireita jo aiemmin: kämmenen kokoinen kasvain näkyy selkeästi vanhoissa kuvissa. Muutaman vuoden ajan epäsäännöllisiin työaikoihin tottunut Emily oli ehkä tavallista uneliaampi. Muita oireita ei ollut.

– Olin varautunut pahimpaan, mutta se oli silti iso shokki. Koko asia vaikutti niin satunnaiselta, minulla ei ollut suvussa kilpirauhassyöpää, jota olisi voinut syyttää.

Onneksi syövällä oli kuitenkin hyvä ennuste. Emily päätti olla luovuttamatta. Vahvana pysymisessä auttoivat aikaisemmat kokemukset urheilijoiden parissa, hekin kohtasivat jatkuvasti fyysisiä vaivoja.

– Auttaakseni heitä minun täytyy todella uskoa, että fyysiset takaiskut voivat tehdä sinusta vahvemman ihmisen henkisesti. Nyt minun täytyi vain soveltaa tuota ajatustapaa omaan tilanteeseeni.

Syöpä muutti kärsivälliseksi ja entistä empaattisemmaksi

Koko kasvain poistettiin Emilyn kaulalta kuukausi diagnoosin saamisen jälkeen. Leikkaus onnistui, ja Emily heräsi koko perheensä ympäröimänä. Emily tunsi itsensä kiitolliseksi.

Siitä alkoi rankka toipumisjakso, joka sisälsi monia hoitoja. Emily kärsi päänsäryistä ja oli lopen uupunut. Sitten helpotti.

– Lopulta lakkasin olemasta todella väsynyt päivittäisten askareiden ja töiden jälkeen. Aloin itse asiassa tuntea, että onnistuin työssäni jopa paremmin kuin ennen, koska olin empaattisempi ja kärsivällinen. Pystyin samaistumaan urheilijoiden tilanteeseen aivan toisella tavalla, hän kertoo.

"Olen kiitollinen"

Emily kertoo oppineensa syövästä paljon. Nyt nuori nainen osaa tunnistaa stressin ja negatiivisuuden elämässään ja on jättänyt ne taakseen. Syöpä muutti hänet vahvemmaksi.

– Olen todella helpottunut siitä, missä olen nyt ja tunnen itseni onnekkaaksi, kun olen parantunut syövästä. Olen kiitollinen, että voin mennä eteenpäin, parempana kuin ennen, Emily kiteyttää.

***

6:15

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja