Ärsyttävätkö edelläsi laahustavat ihmiset? Tutkimuksen mukaan hitaat kävelijät kuolevat nuorempina

Vihaatko sinä edelläsi laahustavia hidastelijoita? Tutkimustulokset paljastavat, ettei laahustaminen kannata.

Hidastelijat tuntuvat vain taapertavan eteenpäin, autuaan tietämättöminä siitä, että tukkivat muiden kulkuväylän – ja saavat näin kanssakulkijat ärsyyntymään.

Mutta asiat eivät ole hyvin hidastelijoillakaan. Tuore, Leicesterin yliopiston tutkimus paljastaa nimittäin, että hidas kävely voi johdattaa ennenaikaiseen kuolemaan. Tutkimuksen mukaan hidas kävely voi ennustaa sydänsairauksista johtuvaan kuolemaa nuorella iällä.

Tutkimuksessa analysoitiin 420 727 ihmisen kävelynopeutta. Heitä seurattiin kuuden vuoden ajan kuolleisuuden arvioimiseksi. Selvisi, että ne ihmiset, jotka arvioitiin hitaiksi kävelijöiksi kuolivat 1,8–2,4 kertaa todennäköisemmin sydänsairauteen kuuden tutkimusvuoden aikana kuin nopeat kävelijät.

Tutkijat uskovat tämän johtuvan siitä, että nopeat kävelijät tuppaavat harrastamaan enemmän liikuntaa ja ovat fyysisesti paremmassa kunnossa – ja näin ollen suojassa korkealta verenpaineelta, ylipainolta ja liikkumattomuudelta, mitkä puolestaan ovat hyvin tunnettuja syitä sydänsairauksille.

Tulokset pätivät niin miehiin kuin naisiin, ja pitivät paikkansa, vaikka tutkijat ottivat huomioon myös muut riskitekijät, kuten tupakoimisen, korkean painoindeksin ja ruokavalion.

Tutkijat selvittivät myös, että niillä aikuisilla, joilla oli matala painoindeksi, oli suurin riski olla hidas kävelijä. Tämä osoittaa, että kävelyvauhdilla on merkitystä.

Kannattanee siis mahdollisuuksien mukaan pistää vipinää töppösiin!

Lähde: Metro

***

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja