Armotonta tekstiä Cristiano Ronaldon saudisopimuksen synkästä puolesta – asiantuntija paaluttaa: "Totta kai hän on tietoinen"

2:55
Play the Game -aloitteen kansainvälinen johtaja Jens Sejer Andersen: "Fifa edustaa sitä, mikä kansainvälisessä urheilussa on pielessä"

Cristiano Ronaldon siirto saudiarabialaisseura Al Nassrin riveihin on jakanut voimakkaasti mielipiteitä.

Joidenkin mielestä 38-vuotias supertähti oli oikeutettu pelaajauransa viimeiseen rahastukseen, toiset olisivat toivoneet Ronaldon miettivän vielä toiseen kertaan autoritaarisen saudihallinnon mannekiiniksi ryhtymistä.

Demokratian, läpinäkyvyyden ja ilmaisunvapauden edistämiseen urheilussa tähtäävän Play the Game -aloitteen vanhempi analyytikko Stanis Elsborg kuuluu näistä jälkimmäiseen ryhmään.

Kansainväliseen urheilupolitiikkaan, hallintoon, geopolitiikkaan ja urheilun historiaan erikoistunut asiantuntija uskoo vakaasti, ettei Ronaldoa hankittu Saudi-Arabiaan vain pelaamaan jalkapalloa.

– Tämän suurempaa hankintaa ei olisi voinut tehdä. Lionel Messi toimii jo heidän turismilähettiläänään, eli heillä on nyt kaksi kaikkien aikojen suurinta tähteä riveissään, Elsborg sanoo tanskalaiselle Ekstrabladetille.

– Ronaldosta tulee osa maan hallinnon projektia. Sen tarkoituksena on peitellä joitakin kamalia asioita, kuten ihmisoikeusrikkomuksia, joita maassa tapahtuu.

Elsborgin mukaan Ronaldo on todellinen "vonkale" Saudi-Arabialle, jolla on kunnianhimoisia urheilutavoitteita, muun muassa jalkapallon MM-kisojen järjestäminen vuonna 2030 yhdessä Egyptin ja Kreikan kanssa.

Espanjalaislehti Marca kertoi aiemmin, että neuvotteluista Al Nassrin kanssa vastasi Ronaldon henkilökohtainen manageri Ricardo Regufe. Elsborg kuitenkin korostaa, ettei Ronaldo itse voi mitenkään olla ymmärtämättä, että nyt solmitun sopimuksen myötä saudihallinto saa tavoitteidensa palvelijaksi maailman tunnetuimman jalkapalloilijan.

– Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Ronaldo on tekemisissä autoritaarisen hallinnon kanssa. Hän on tehnyt jo aiemmin yhteistyötä Yhdistyneiden arabiemiirikuntien kanssa.

– Totta kai hän on tietoinen siitä kaikesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja