Kommentti: Cristiano Ronaldo teki itsestään mitättömän – kyltymätön ahneus tuhosi viimeisenkin mahdollisuuden olla Lionel Messiä suurempi

0:38
Ronaldo poistui MM-näyttämöltä murheen murtamana joulukuun puolivälissä.

Vuoteen 2025 ulottuvalla sopimuksella saudiarabialaiseen Al Nassriin siirtyvä Cristiano Ronaldo on saanut uransa varrella osakseen runsaasti kohtuutontakin kritiikkiä. Yksisilmäistä ja näköalatonta, monesti totuudenvastaistakin pilkantekoa on ollut inhottavaa seurata, mutta Ronaldon säkenöivän uran vastenmielisen loppusuoran edessä on viimein pakko nostaa kädet pystyyn, kirjoittaa MTV Urheilun Mikko Hyytiä.

Palloa pelatessaan Ronaldolla on ollut 20 vuoden ajan koko maailma jalkojensa juuressa. Mutta sen, minkä hän jaloillaan rakensi, hän allekirjoituksen raapustaneella kädellään tuhosi.

Kynä on miekkaa - tässä tapauksessa palloa - mahtavampi.

Mediassa esillä olleiden tietojen mukaan Ronaldo jatkaisi pelaajasopimuksensa jälkeen jonkinlaisena Saudi-Arabian lähettiläänä ja edistäisi myös maan MM-kisahakua vuodelle 2030. Kävi niin tai näin, selvää on, ettei häntä missään tapauksessa hankittu maahan vain palloa potkimaan.

Urheilupesu haisee Suomeen asti, ja sen vuoksi Ronaldokin alkaa käytännössä palvella Saudi-Arabian kruununprinssin ja pääministerin Muhammad bin Salmanin päämääriä.

Whataboutismiin erikoistuneet jaksanevat toki tässäkin tapauksessa muistuttaa siitä, miten Ronaldo on jo aiemmin pelannut seurassa, jonka kassaan virtasi rahaa esimerkiksi Persianlahdelta käsin operoivan lentoyhtiön pankkitililtä.

Ehkä niin, mutta onhan siinä pieni ero, että Ronaldon tuleva esimies on viime kädessä sama henkilö, joka vainoaa vähemmistöjä ja toisinajattelijoita, sortaa naisten oikeuksia ja antoi CIA:n näkemyksen mukaan henkilökohtaisen hyväksynnän toimittaja Jamal Khashoggin kiduttamiseen ja tappamiseen sekä ruumiin paloittelemiseen ja hävittämiseen. Minkäkö vuoksi? Erilaisten mielipiteiden.

Pilkka osui omaan nilkkaan

Tuhansien ja taas tuhansien kaltoinkohdeltujen ihmisten verellä tahritun sopimuspaperin allekirjoittaessaan Ronaldo allekirjoitti samalla oman mitättömyysjulistuksensa jalkapalloilijana.

Hän on huomauttanut kriitikoilleen olevansa maailman etsityin jalkapalloilija internetin hakukoneissa, eli hänen jos jonkun pitäisi ymmärtää, ettei internet unohda. Monet nimittäin muistuttivat Al Nassr -huhumyllyn käydessä viime viikot kuumana siitä, miten Ronaldo vuonna 2016 mitätöi Barcelona-legenda Xavin, koska tämä pelasi uransa viimeiset vuodet Qatarissa.

Ronaldon puolustukseksi on siis sanottava, ettei hän suinkaan ole ensimmäinen - tuskin viimeinenkään - uransa ehtoopuolelle ehtinyt urheilija, jolle kyseenalaisista lähteistä pulppuavien rialien houkutus osoittautuu vastustamattomaksi.

Täysin poikkeuksellisen statuksensa ja esikuva-asemansa vuoksi häneltä sopii kuitenkin odottaa enemmän kuin muilta.

Ensi kesään ulottunut, kuukausi takaperin irtisanottu sopimus Manchester Unitedin kanssa lihotti BBC:n mukaan Ronaldon palkkapussia noin 564 000 eurolla viikossa. Al Nassrissa hän pääsee juhlimaan viikoittain tuhtia lottopottia; 7-kertaiseksi paisuva palkka on seuraavien 130 viikon ajan reilut 3,8 miljoonaa euroa.

Miten ihmeessä lisärahan tarve tuntuukin aina olevan kaikkein suurin niillä, jotka sillä kaikkein vähiten enää mitään tekevät?

Suuret tekivät itsestään pieniä

Pian kaksi vuotta sitten uutisoitiin, miten Ronaldo oli kieltäytynyt kuuden miljoonan euron sopimuksesta, joka olisi tehnyt hänestä Saudi-Arabian matkailumainetta edistävän mainosmannekiinin - sopimuksesta, johon Lionel Messi sittemmin tarttui.

Kun tämän lisäksi seuratasolla Qatarin nimiin pelaava Messi kaksi viikkoa sitten sinetöi monien silmissä lopullisesti paikkansa Ronaldon edellä urheilullisesti, Ronaldon olisi järkevillä valinnoilla ollut mahdollista erottua vielä edukseen kentän ulkopuolisissa asioissa.

Urheilun häikäilemättömät hyväksikäyttäjät olivat kuitenkin lopulta ne, jotka onnistuivat siinä, mitä yksikään jalkapalloseura ei koskaan pystynyt toteuttamaan, ja yhdistivät tämän kaikkien aikojen suurimpana pidetyn kaksikon.

Se siitä suuruudesta.

Ahneilla on tunnetusti paskainen loppu. Ronaldon tapauksessa se on yhtä kuin vetäytyminen jalkapallomaailman huipulta rahanhimoisena häviäjänä.

Jäädään odottelemaan Messin vastausta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja