Armand Duplantis yllättyi historiallisesta rahapäätöksestä: "Ihan puskista"

Yleisurheiluun radikaali muutosehdotus: Armand Duplantis tyrmää suunnitelman 2:45
Yleisurheiluun radikaali muutosehdotus: Armand Duplantis tyrmää suunnitelman.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto World Athletics (WA) kertoi keskiviikkona, että se jakaa kesän Pariisin olympiakisojen yleisurheilun kultamitalisteille 50 000 dollarin eli noin 46 000 euron palkintosumman kullekin. Päätös yllätti myös miehen, joka on lajissaan melkoinen yksinvaltias ja sitä myöten vahvoilla 50 000 taalan saajaksi.

– Tämä tuli kyllä ihan puskista, miesten seiväshypyn hallitsija, ruotsalainen Armand Duplantis totesi Expressen-lehdelle.

Yleisurheilu on ensimmäinen laji, joka alkaa jakaa rahaa olympiavoitosta. MM-kisoissa palkintorahat ovat olleet pitempään käytössä, mutta olympialaiset on arvotettu perinteisesti menestyksen tuoman kunnian ja maineen kautta.

Duplantis arvelee, että yleisurheilun historiallinen päätös vaikuttaa myös muihin lajeihin, joissa voittajat Pariisissa saavat vain kunniaa ja mainetta.

– Tämä tuo painetta muille (lajeille), Duplantis linjaa.

– Uinti on yksi olympialaisten kärkilajeista, siinäkin pitäisi saada jotain. Yleisurheilu on suurin olympialaji, joten siinä haluttiin tehdä jotain urheilijoiden hyväksi.

Seiväshirmun agentti Daniel Westfeldt yllättyi hänkin.

– En ajatellut, että WA:lla on tällaisia resursseja, Westfeldt sanoi Expressenille, viitaten noin 2,2 miljoonan euron kokonaissummaan Pariisin kultamitalisteille.

– Epäreilultahan tämä saattaa vaikuttaa (muiden lajien voittajille), mutta tämä on jokaisen lajiliiton asia (käsitellä). Luulen kyllä, että vaikkapa uinnissa on resursseja yhtä lailla kuin yleisurheilussa, Westfeldt jatkoi.

"Mondo" Duplantis huomautti Expressenille myös, että olympialaisissa ei saa kantaa omien sponsoreiden tunnuksia.

– Palkintorahat eivät ehkä ole ongelma. Jos olisi mahdollista käyttää (omia) sponsoreita, se auttaisi niitä urheilijoita, jotka ovat juuri kärjen takana kuten vaikkapa lajinsa kärkikymmenikössä.

Lue myös:

    Uusimmat