Ari sai Audi-kuskin tempun videolle ja teki rikosilmoituksen – poliisin vastaus oli pettymys, mutta ei yllätys

Audi-kuski ohitti Arin vaarallisesti Kuopiossa 0:22
Katso videolta, kuinka läheltä Audi-kuljettaja ohitti Arin Kuopion keskustassa.

Poliisi ei käynnistänyt esitutkintaa kuopiolaispyöräilijän kuvaaman materiaalin perusteella, vaikka Audi-kuskin vaarallinen ohitus näkyy videolla selvästi. Kokenutta kaupunkipyöräilijää kyllästyttää niin autoilijoiden uhitteleva käytös ajoradalla pyöräileviä kohtaan kuin poliisin ymmärtämättömyyskin.

Kuopiolaista Ari Paanalaa voi kutsua todelliseksi konkaripyöräilijäksi. Miehellä on takanaan 35 aktiivista kaupunkipyöräilyvuotta, ja matkan varrelle on mahtunut monenlaisia kohtaamisia autoilijoiden kanssa.

Ari kertoo MTV Uutisille, että iso osa autoilijoista ajaa pyöräilijän näkökulmasta hyvin, ja hän ymmärtää, että virheitä sattuu kaikille. Vaara on kuitenkin pelottavan läsnä, kun pari tonnia painava henkilöauto pyyhältää kosketusetäisyydeltä miehen ja polkupyörän satakiloisesta yhdistelmästä.

Ari kuvasi artikkelin yläpuolella olevan videon huhtikuussa Kuopion Vuorikadulla. Videolla nähdään, kuinka Audin kuljettaja ohittaa hänet vaarallisen läheltä. Tilanne ei Arin mielestä ole missään määrin poikkeuksellinen, vaan tuttu kaikille Kuopion keskustassa pyöräileville, sillä pyöräteitä ei ole joka paikassa.

– Paljon lähempääkin on menty. Näin osoitetaan se, ettei pyöräilijä kuuluu ajoradalle, vaikka se on ainut paikka, jossa tuossakin saa ajaa.

– Nämä ovat ihan normaaleja ohituksia joiltain autoilijoilta, Ari harmittelee ja piikittelee, kuinka tiettyjen automerkkien kuskit eivät osaa samaistua muiden tienkäyttäjien asemaan.

Aria kismittää poliisin muistuttelut siitä, ettei pyörällä saa ajaa jalkakäytävällä, koska hänestä virkavalta ei ota riittävästi kantaa syihin, jotka saavat pyöräilijän valitsemaan itselleen sen vähän turvallisemman vaihtoehdon. Hän tosin pitää jalkakäytävälläkin ajamista vaarallisena.

– Pyöräilijä ei saisi ajaa jalkakäytävällä, mutta autoilijoiden pitäisi lopettaa myös pyöräilijöille uhittelu ajoradalla.

Rikosilmoitus ei johtanut toimenpiteisiin

Ari kertoo tehneensä videolla näkyvästä tapauksesta rikosilmoituksen. Poliisin vastaus oli pettymys, vaikkakaan ei yllätys. Arin mukaan poliisilla ei ole "kiinnostusta tai ymmärrystä" puuttua videolla nähtäviin tilanteisiin.

– Itä-Suomen poliisin rikosylikonstaapeli ei nähnyt ongelmaa, Ari kertoo ja näyttää kuvan poliisilta tulleesta vastauksesta.

– Tallenteelta ei saa ihan täydellistä kuvaa tapahtumasta. Nähtävissä olevan aineiston perusteella ei ole havaittavissa selvää tahallista ja vaarallista liikennekäyttäytymistä, joka aiheuttaisi esitutkinnan käynnistämisen, poliisi toteaa.

Itä-Suomen poliisista ei vastattu MTV Uutisten haastattelupyyntöön ennen artikkelin julkaisua.

Haaste heitetty

Arin mukaan poliisin oli hyvä tutustua Kuopion pyöräilykulttuuriin hyppäämällä itsekin fillarin selkään.

– Olen parikymmentä vuotta pyytänyt poliisia tulemaan mukaan ajelemaan Kuopion keskustaan pyörällä, mutta vielä eivät ole kutsuun vastanneet, konkaripyöräilijä toteaa.

Bongasitko liikenteessä jotain kiinnostavaa? Lähetä video tai kuva!

Mikäli bongaat liikenteessä jotakin kuvaamisen arvoista, voit lähettää otoksesi meille helposti mobiililaitteella osoitteessa mtvuutiset.fi/lukijankuvat. Linkki ohjaa sinut palveluun, jonka kautta saat materiaalisi helposti toimituksen nähtäville. Voit lähettää kuvan tai videon puhelimesi galleriasta tai kuvata sivuston kautta avautuvalla kameralla.  

Muista jättää myös yhteystietosi, jotta voimme olla sinuun yhteydessä.

Mikäli sinulla ei ole mobiililaitetta käytössäsi, voit aina olla toimitukseen yhteydessä myös sähköpostilla uutiset(at)mtv.fi tai suoraan lifestyle-toimitukseemme lifestyle(at)mtv.fi.

Muistathan aina noudattaa liikennesääntöjä ja viranomaisten ohjeistuksia myös liikennekuvia ottaessasi.

Lue myös:

    Uusimmat