Apua selkäkipuun: kokeile näitä lajeja!

Selkäkivut piinaavat lukuisia suomalaisia. Vaikka liikkuminen ei jomottavan selän kanssa houkuttelisikaan, on lukuisia lajeja, jotka voivat lievittää kipua särkylääkkeitäkin tehokkaammin.


Jooga


Annals of Internal Medicine-julkaisussa esitellyn brittitutkimuksen mukaan alaselän kivuista kärsineiden potilaiden olo helpottui joogaamalla. Yksi tunti joogaa viikossa kolmen kuukauden ajan osoittautui tutkimuksessa tehokkaammaksi avuksi kuin vertailuryhmän saama perinteinen lääkehoito tai fysioterapia.


Venyttely


Samaisen tutkimuksen mukaan venyttely oli aivan yhtä tehokasta kuin jooga. Lue lisää venyttelyn hyödyistä ja katso ohjeet!


Lihasharjoittelu


Fitnessvalmentaja Kathy Kaehlerilla on helppo testi, joka paljastaa heikot lihakset. Seiso selkä seinää vasten ja paina lapaluitasi seinään. Jos et pysty pitämään asentoa muutamaa minuuttia, kaipaavat selkälihaksesi ja keskivartalosi vahvistusta. Lihaskunnosta huolehtiminen voi auttaa selän kipuiluun.


Liiku vedessä


Vesiterapia on fysioterapiaa, mutta lempeästi altaassa. Vedessä liikkuminen on hellävaraista keholle, ja painojen sijaan harjoittelussa käytetään vastuksena vettä. Vesiterapiaa sopii myös esimerkiksi selkäkivuista kärsiville odottaville äideille.


Taiji


Hitaista liikkeistä koostuva kiinalainen laji taiji voi auttaa selkäkipuihin. Vuonna 2011 toteutetun amerikkalaistutkimuksen mukaan kaksi kertaa viikossa taijitä harrastaneet kertoivat kiputilojensa vähentyneen huimasti 10 viikon kokeilun aikana.

 

Alexander-tekniikka


Alexander-tekniikka auttaa lievittämään lihasjännitystä ja välttämään virheasentoja. Tekniikan harjoittajat ovat kertoneet sen auttaneen vähentämään myös kipuilua.


Pilates


Pilates on kehonhallintatekniikka, joka vahvistaa keskikehon syviä lihaksia ja kohentaa ryhtiä. Se onkin omiaan korjaamaan selän kiputiloja.


Rentoutuminen


Tutkimusten mukaan pessimistiset ja ahdistuneet ihmiset kärsivät muita todennäköisemmin selkäkivuista.. Stressaantuneena jännität lihaksiasi huomaamattasikin. Yritä siis rentoutua ja päästä eroon stressistä. Hieronta hellii pingottuneita lihaksia ja voi auttaa paitsi rentoutumaan, myös pääsemään eroon kivuista. Apuna voit kokeilla myös esimerkiksi meditaatiota, jonka uskotaan auttavan lukuisiin kroonisiin kiputiloihin.

Lue lisää vinkkejä rentoutumiseen...

Osittainen lähde Health.com

Katso ohjeet selkää hellivään joogaan!

 

Lisää inspiroivia videoita löydät MTV Lifestylen Katsomosta!

 

Lue myös:

    Uusimmat