Vinkkejä rentoutumiseen – oletko kokeillut näitä?

Pyöriikö päässä niin, että ahdistaa? Kokeile, onko näistä vinkeistä apua.

Nouse aikaisin

Jos päivässä ei tunnu riittävän aikaa itselle ja rauhoittumiseen, voisitko kuvitella herääväsi hieman aikaisemmin? Arkiaamu saattaa tuntua liian brutaalilta, mutta ehkä viikonloppuna voisit joustaa liiankin pitkiksi venähtävistä unista? Kun tekee aamulenkin kaduilla, joille tulevan päivän pölyt eivät ole vielä laskeutuneet ja joilla ruoho on edelleen yönkosteaa ja naapurusto vasta heräilee, saa yllättävän raikkaan ja positiivisen alun päivälle.

Mene mökille

… tai minne tahansa puistoon tai luonnonhelmaan, jossa kaupungin melu ja autotien äänet eivät kantaudu korviin. Suomessa riittää metsää.

Meditoi

Moni saa näppylöitä jo kuullessaan sanan ”meditaatio”, mutta sitä kokeillakseen ei tarvitse olla sisäisesti valaistunut, kivuliaan näköisiin jooga-asanoihin tyynesti taipuva hengetär. Entä jos aloittaisit vain keskittämällä huomiosi tietoisesti hetken ajan yhteen tiettyyn asiaan tai esineeseen? Se voi olla vaikka kukka pöydällä tai maalaus seinällä, tai jos haluat pitää silmät kiinni, niin oma hengitys tai mielikuva itsestä makaamassa karibialaisella hiekkarannalla.

Aluksi mielesi luultavasti harhailee muihin ajatuksiin, mutta se ei haittaa – anna ajatusten tulla pakottamatta niitä ulos, käännä sitten huomio hellästi takaisin vaikka omaan hengitykseen ja jatka tätä noin minuutin ajan. Vähitellen voit pidentää aikaa. Kas, meditoit.

Nauti lämpimästä kylvystä

Pitkä, lämmin kylpy rentouttaa lihaksia ja mieltä. Hanki hyväntuoksuista saippuaa ja kylpytyyny, levitä kasvoille hoitava naamio, koristele kylpyhuone kynttilöillä ja laskeudu ammeeseen.

Sauno

Saunassa voi riisua menneen päivän pölyt ja huolet iholta ja mielestä.

Liiku

Liikunta vapauttaa endorfiineja ja vähentää stressiä. Se voi olla mitä vain: kävelyä, juoksemista, pyöräilyä, uintia, lihaskuntoharjoittelua tai kesällä vaikka soutamista. Jo 20 minuutin harjoitus tuntuu. Jopa pelkkä korttelin ympäri kävely voi auttaa, kun stressaavat ajatukset tuntuvat tukahduttavan.

Lue

Monikaan kikka ei vie ajatuksia niin hyvin pois omasta arkielämästä kuin hyvä kirja, jonka tarinaan voi uppoutua.

Kirjoita päiväkirjaa

Omien ajatusten ylös kirjoittamisessa on jotain terapeuttista. Kun merkintöjä myöhemmin lukee, niitä pystyy tarkastelemaan ikään kuin hieman kauempaa. Tällöin pään sisäiset solmut voivat alkaa aueta kuin itsestään.

Kipaise kirjastoon

Kaupungissa asuvan voi olla vaikea löytää hiljaista paikkaa. Miten olisi kirjasto? Kun kännykän käyttö on kielletty ja ihmiset puhuvatkin kuiskutellen, kiireinen rytmi tuntuu hiukan hidastuvan. Samanlaista tunnelmaa voi hakea museoista ja taidegallerioista.

Juo vihreää teetä

Vihreä tee sisältää teaniini-nimistä aminohappoa, jonka on todettu edistävän rentoutumista. Teaniinin kerrotaan myös tasoittavan kofeiinin stimuloivaa vaikutusta.

Järjestä rentouttava tila

Harvan kodissa on niin paljon neliöitä, että yhden huoneen voisi pyhittää kokonaan rentoutumiselle. Mutta ei tarvitsekaan: rentoutukseen riittää yksikin pieni soppi. Se voi olla vaikka tuoli tai sohva, jonka ympäristöä valaisevat himmeät valot tai kynttilät. Tärkeintä on, että jättää kännykän ja tietokoneen kaltaiset ärsykkeet muualle.

Kuuntele musiikkia

Erityisesti hidastempoisen musiikin kuuntelu auttaa rentoutumaan, kun pitää esimerkiksi valmistautua kiireiseen työpäivään tai palautua sellaisesta.

Käy hieronnassa

Journal of Clinical Nursing -julkaisussa ilmestyneessä selvityksessä kerrottiin, että ensiapuhoitajista 54 prosenttia koki stressiä kesällä ja 65 prosenttia talvella. Vuodenajasta riippumatta määrä laski kahdeksaan prosenttiin, kun he saivat 15 minuutin ajan aromaterapiahierontaa samalla musiikkia kuunnellen. Jos ei ole aikaa tai rahaa mennä hierojalle, halvemmalla voi päästä hankkimalla öljyjä itse kotiin ja pyytämällä vaikka kumppania auttamaan niiden sivelyssä.

Silitä lemmikkiä

Lemmikin silittämisessä on jotain luontaisesti rauhoittavaa. On myös todettu, että esimerkiksi koiran omistaminen voi muun muassa alentaa verenpainetta ja vähentää stressihormoneja. Koira myös panee liikkumaan, mikä on hyväksi terveydelle.

Lähteet: Womenshealthmag.com, Zenhabits.net, Visitfinland.com, Webmd.com

Kuva: Colourbox.com

Huomenta Suomessa kerrottiin tammikuussa 2012, että suomalaiset ovat huonoja palautumaan stressistä – selvityksen mukaan kaikkein kuormittavin päivä on itse asiassa lauantai. Mistä tämä johtuu? Katso video alta.

Lue myös:

    Uusimmat