Apple määräyksestä murtautua kännykkään: "Liian vaarallista"

Teknologiayhtiö Apple vastustaa Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n vaatimusta päästä tunkeutumaan iPhone-puhelimen tietoihin.

Yhdysvaltalaistuomari määräsi tiistaina Applen auttamaan liittovaltion poliisia FBI:ta murtautumaan toisen San Bernardinon ampujan puhelimeen. FBI haluaa selvittää, keihin ampuja on ollut ennen tekoa yhteydessä.

Aviopari ampui San Bernardinossa Kaliforniassa joulukuussa 14 ihmistä. Viranomaisten mukaan pariskunta oli saanut vaikutteita ääri-islamilaisilta terrorijärjestöiltä, vaikkakaan he eivät suoranaisesti kuuluneet järjestöihin. Poliisi ampui kaksikon iskun jälkeen.

Applen mukaan puhelimen pääsykoodin murtava ohjelmisto tai muu tekninen keino olisi mittava tietoturvariski. Puhelinvalmistaja sanoo verkkosivuillaan julkaistussa kannanotossa, että pääsykoodin murtajaa ei voisi käyttää vain kerran, vaan Applen laitteet olisivat avoimia tunkeutujille.

– Tekniikkaa voisi käyttää uudelleen ja uudelleen lukemattomissa laitteissa. Se vastaisi yleisavainta, jolla voi avata satoja miljoonia lukkoja, Applen toimitusjohtaja Tim Cook perusteli kannanotossa.

F-Securen tietoturva-asiantuntija Mikael Albrecht on Cookin kanssa samaa mieltä.

– Pääsykoodin murtaja olisi aikamoinen Pandoran lipas, mitä ei tulisi avata. Se voi levitä vääriin käsiin ja vaarantaa suuren määrän iPhone-käyttäjiä, Albrecht sanoi STT:lle.

10 000 mahdollista salasanaa 

IPhone tuhoaa automaattisesti kaiken sisältämänsä datan, jos salasanan syöttää kymmenen kertaa väärin. Tästä syystä amerikkalaisviranomaiset eivät voi vain kokeilla kaikkia mahdollisia nelinumeroisia yhdistelmiä puhelimeen. 

Albrechtin mukaan myöskään ulkopuolinen hakkeri ei pystyisi murtamaan puhelimen suojakoodia. Applelle kuitenkin olisi luultavasti mahdollista luoda rajapinta, jolla erilaisia salasanoja voisi testata.

– Itse salakirjoitusta Applekaan ei pysty purkamaan.

AFP kertoo, että liittovaltion syyttäjän Eileen Deckerin mukaan San Bernardinon ampujan puhelimeen murtautuminen voisi auttaa ymmärtämään, mitä San Bernardinossa oikeastaan tapahtui. FBI:n mukaan murtamaton suojakoodi vaikeuttaa terrorisminvastaista työtä.   

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja