Mainos

Annie todisti lasten huonoa käytöstä kirjastossa – vanhemmat eivät tehneet mitään: "Olen väsynyt vanhempiin, joista huono käytös on söpöä"

Oletko sinä kokenut tilanteen, jossa  vanhempien toiminta pilaa hienon hetken?

Annie Reneau kirjoitti lasten ja vanhempien huonosta käytöksestä omien kokemustensa innostamana. Hän vei viisivuotiaansa kirjaston tarinailtaan, jossa luettiin satuja monilla eri kielillä.

Ilta sujui mukavasti, kunnes yksi lapsista meni nukketeatterin keinoin tarinaa kertovan työntekijän viereen ja alkoi repiä nukkeja. Kun kertoja ei tästä hätääntynyt, lapsi alkoi hyppiä sadakseen nuken; pian pieni poika liittyi mukaan "leikkiin". Lapset rauhoittuivat välillä hetkeksi, mutta palasivat taas terrorisoimaan esitystä.

Reneau ei yllättynyt lasten käytöksestä – lapsethan ovat lapsia.

– Yllättävää oli, että vanhemmat olivat aivan siinä vieressä, katsoivat koko juttua sanomatta sanaakaan lapsilleen. Katselin heitä, odotin, että he tulevat väliin, mutta ei – ei mitään muuta kuin ihailevia hymyjä, Reneau kuvailee.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, jona Reneau näki vanhempien toiminnan pilaavan muiden kokemuksen.

– Olen nähnyt vanhempien antavan taaperonsa kiivetä lavalle kesken musiikkiesityksen. Olen ollut elokuvateattereissa, joihin vanhemmat toivat touhukkaan vauvansa, eivätkä vieneet lasta ulos, kun tämä alkoi itkeä, Reneau kuvailee.

Reneau kannattaa ajatusta siitä, ettei vanhempia saisi tuomita. Käytännössä häntä kuitenkin ärsyttää.

– En vain mitenkään voi kuvitella oikeutettua syytä katsoa, kun lapsesi pilaa jotakin – joko fyysistä asiaa tai kokemusta – niin, ettet yritä estää heitä, Reneau toteaa.

– Onko kyse harhaisista vanhemmista, jotka ajattelevat lastensa olevan vain niin ihania, että muidenkin täytyy ajatella näistä niin? Onko kyse vanhemmista, jotka ajattelevat, että heidän lapsellaan on oikeus tehdä mitä tahansa lapsi haluaakaan, huolimatta siitä, miten toiminta vaikuttaa muihin, Reneau pohtii.

Reneau ei pidä nykylapsia liian hemmoteltuina tai ylipäätään hauku "nykylapsia". Vanhempia hän sen sijaan suomii.

– Olen aina vain enemmän ja enemmän väsynyt vanhempiin, joista huono käytös on söpöä. Se ei todellakaan ole.

"Täytyy olla joitain rajoja siinä, miten häiritsevä lapsi saa olla"

Reneau ei itse yrittänyt estää satuhetken lapsia pilaamasta iltaa. Hän kokee, ettei se ole hänen tehtävänsä, kun lasten vanhemmat istuvat aivan vieressä.

Lopulta tilanne laukesi vasta, kun satu loppui.

– Tiedän, että on satoja tapoja kasvattaa lapsia, ja kunnioitan sitä, että eri vanhemmuustyylit toimivat eri ihmisille. Mutta on olemassa sellainen perusasia kuin arkinen kohteliaisuus.

Reneau antaisi hieman liikkumavaraa erityislapsille, jolla on esimerkiksi kehityshäiriö. Kaikkea hän ei erityislapsiltakaan sietäisi.

– Jopa silloin täytyy olla joitain rajoja siinä, miten häiritsevä lapsi saa olla ilman, että tilanteeseen puututaan. Kuka tahansa voi oppia tavallisen sosiaalisen etiketin, mutta se täytyy opettaa ensin.

Tarinan lapset eivät Reneaun analyysin mukaan kuitenkaan olleet erityislapsia.

– Perusasia kuitenkin on, että vanhempien täytyy lakata seuraamasta sivusta, kun heidän lapsensa ovat idiootteja. Jos lapsesi on häiritsevä, keskeyttää jonkun esityksen tai vaikuttaa toisten esityksestä nauttimiseen, ole kiltti, pane hänet lopettamaan.

***

2:57

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.