Äiti kielsi kotiläksyjen tekemisen: ”Minun lapseni tulee saada olla lapsi”

Kotiläksyt kotoaan kieltäneen äidin mukaan koulutehtävät eivät saisi mennä perheen edelle.

Aikaisemminkin nykyvanhemmuuden haasteista kirjoittanut äiti ja kirjailija Bunmi Laditan julkaisi Facebook-sivuillaan päivityksen, jonka mukaan hänen lapsensa ei enää tule tekemään kotiläksyjä heidän talossaan. Päätöksestään varma äiti kertoo ilmoittaneensa asiasta myös tytön koululle. 

– Minun lapseni kotiläksyt on nyt tehty. Jos koulu haluaa rankaista häntä siitä, sitten minun täytyy varmaan suunnitella kotikoulun toteuttamista, äiti toteaa.

Perheen yhteinen aika jäänyt jalkoihin

Laditan kertoo hänen kymmenenvuotiaan tyttärensä rakastavan kirjoja, tarinoiden kirjoittamista, koodaamista ja piirtämistä. Äiti kertoo kuitenkin hänen tyttärensä käytöksen muuttuneen viime vuosina huomattavasti. Hänellä ei enää riitä aikaa rakkaisiin harrastuksiinsa. 

– Viimeisen neljän vuoden aikana olen huomannut hänen tulleen yhä stressaantuneemmaksi. Ja stressillä tarkoitan rintakipua, aikaisia aamuheräämisiä ja pelkoa koulua kohtaan, Laditan luettelee.

Äidin mukaan kotiläksyjen tekeminen, päivällisen syöminen ja perheen yhteisen ajan viettäminen on mahdoton yhtälö. Kaikkeen ei vain yksinkertaisesti riitä aikaa lyhyen illan aikana.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– Hän on koulussa päivittäin kello 8.15–16, joten selittäkää minulle, miksi hänen täytyisi käyttää joka ilta 2–3 tuntia läksyjen tekemiseen? Laditan kysyy.

– Eikö perheen yhteinen aika ole tärkeää? Eikö aika, jolloin lapsi vain rentoutuu kotona, ole tärkeää? Vai pitäisikö hänestä tulla nuori työholisti kymmenen vuoden ikäisenä? äiti ihmettelee.

Lasten ei Laditanin mukaan tarvitse istua keittiönpöydän ääressä tunnista toiseen tekemässä läksyjä menestyäkseen tulevaisuudessa. Yhdysvaltalaisäiti väittää päivityksessään, että Suomessa kotiläksyt ovat kiellettyjä, ja tästä huolimatta suomalaiset oppimistulokset Euroopan huipputasoa.

"Työ ei ole koko elämää, se on osa sitä"

Kotiläksyjen tekemisen sijaan lapset tarvitsevat äidin mukaan vapaa-aikaa koulun jälkeen, aivan kuten aikuisetkin tarvitsevat vapaata töiden jälkeen. Lasten tulisi saada nauttia lapsuudesta muulloinkin kuin vain viikonloppuisin.

– Minun lapseni tulee saada olla lapsi, äiti kiteyttää.

Vaikka kaikki vanhemmat haluavat taatusti lastensa menestyvän, akateeminen koulutus ei äidin mukaan ole se kaikkein tärkein asia.

– Haluan hänen olevan henkisesti ja emotionaalisesti terve. Haluan hänen tietävän, että työ ei ole koko elämä, se on osa elämää. Työ ei tule tyydyttämään sinua. Se ei pidä sinua lämpimänä. Perhe, ystävät, yhteisö, antaminen ja hyvänä ihmisenä oleminen tekevät sen.

Laditan on myöhemmin kommentoinut päivitykseensä ja lisännyt, ettei hän missään nimessä halua syyttää opettajia asiasta, sillä heidän tulee tehdä työnsä tietyllä tapaa. Tämä systeemi ei vain yksinkertaisesti toimi heidän perheessään.

Luokanopettaja Maarit Korhonen kertoo, mitä taitoja oppilailta nykyisin vaaditaan. 


Lue myös:

    Uusimmat